Regija     | 03.09.2020. 13:57 |

UzKBV zahtijeva hitnu reakciju policijskih i pravosudnih organa Crne Gore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća (UzKBV)u čijem su sastavu bošnjačka vijeća iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, te predstavnici KZV Kosova, zahtjeva brzu, efikasnu i profesionalnu istragu policijskih i pravosudnih organa Crne Gore protiv osoba koje su fizički napadala Bošnjake i vršile prijetnje i provokacije u Pljevljima i drugim gradovima Sandžaka u prethodnim danima.

- Posebno zabrinjavaju poruke koje su nacionalfašisti uputili muslimanima i Bošnjacima napadom na objekte Islamske zajednice u Pljevljima čije su prostorije osvanule sa polomljenim staklima na ulaznim vratima i porukom 'Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica'. Izražavamo jasan stav i opredjeljenje da Bošnjaci nikada i nikome neće dozvoliti ponavljanje genocida nad Bošnjacima - navodi Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća pažljivo će pratiti situciju ne samo u Pljevljima već diljem Crne Gore, a posebno mjere i aktivnosti koji se tiču istrage i rezultata istrage i sudskih postupaka za koje očekuje da će se desiti u narednom periodu.

Ured očekuje od vjerskih i političkih organizacija i institucija srpske provenijencije u Crnoj Gori da se jasno javno ograde od poruka kojima se poziva na genocid nad Bošnjacima u Crnoj Gori, kao i od napada na Bošnjake, njihovu imovinu i muslimanske vjerske objekte.

Ured, istovremeno, daje punu podršku onim političkim i vjerskim organizacijama u Crnoj Gori koje se zalažu i bore za ravnopravnost svih građana, pa tako i svih naroda Crne Gore.

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća stavlja se na raspolaganje Bošnjačkom vijeću (BV) u Crnoj Gori za svaku vrstu podrške i pomoći za koju BVuCG procijeni da je potrebna, navodi se u saopćenju koje potpisiju predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca BiH (VKBIBiH)i predsjedavajući Ureda prof. dr. Nedžad Mulabegović, predsjednica BNV-a u Srbiji dr. Jasmina Curić, predsjednik BNV-a Sjeverne Makedonije Dževad Hot, predsjednik Koordinacije bošnjačkih županijskih vijeća Hrvatske Kadro Kulašin i Ejup Nurković, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije