Bosna i Hercegovina     | 09.09.2020. 15:13 |

Aktivna potpora SAD-a u provođenju reformi u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Željko Komšić razgovarali su danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Mattheweom Palmerom o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, 25. godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, historijskog događaja koji je imao ključnu ulogu u uspostavi mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na dosadašnjoj pomoći i partnerskoj ulozi SAD-a u provođenju ključnih reformi. Ponovljena je posvećenost rješavanju pitanja od značaja za prosperitet zemlje, koja je u fokusu djelovanja Predsjedništva BiH. 

Palmer je ponovio aktivnu potporu SAD-a Bosni i Hercegovini u provođenju neophodnih reformi, jačanju demokratije i vladavine prava.

Opredjeljenost Predsjedništva BiH je da se nastavi suradnja na provođenju paketa socio-ekonomskih reformi, borbi protiv korupcije i borbi protiv trgovine ljudima, rečeno je na sastanku.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da u Bosni i Hercegovini postoji apsolutni konsenzus kada je u pitanju europska budućnost zemlje. Pozdravljen je napredak koji je učinjen na europskom putu Bosne i Hercegovine pod liderstvom Predsjedništva BiH. 

Poseban fokus je stavljen na posljedice koje je na globalnom nivou izazvala pandemija virusom COVID-19. Razgovarano je i o negativnom utjecaju pandemije na ekonomsku stabilnost i prosperitet, te modalitetima za oporavak i obnovu ključnih segmenta ekonomije. 

Na sastanku je razgovarano i o migrantskoj krizi, kao i modusima za prevazilaženje postojeće situacije i iznalazak održivog rješenja.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na susretu veleposlaniku Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericu Nelsonu, te na pomoći i potpori u rješavanju ključnih pitanja od interesa za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu