Svijet     | 14.09.2020. 09:41 |

Yoshihide Suga na putu da postane novi japanski premijer

FENA Internet

TOKIO, 14. septembra  (FENA) – Glavni sekretar japanske vlade Yoshihide Suga, lojalist odlazećem premijeru Shinzo Abeu, ostvario je uvjerljivu pobjedu na izborima za čelništvo vladajuće stranke u ponedjeljak, otvarajući sebi put da naslijedi Abea ove sedmice na vodećoj poziciji u zemlji.

Suga (71), koji je izjavio da će nastaviti ključne spekte Abeove ekonomske i vanjske politike, osvojio je 377 od 534 glasa u na izborima među članovima i poslanicima u parlamentu vladajuće Liberalno demokratske stranke (LPD) i 47 lokalnih vijeća.

Njegov suparnik Shigeru Ishiba, bivši ministar odbrane, svojio je 68 glasova, dok je bivši ministar vanjskih poslova Fumio Kishida dobio  89 glasova.

Praktično je sigurno da će Suga biti izabran za premijera na parlamentarnom glasanju u srijedu zbog većine LPD-a u donjem domu. On će "odslužiti" ostatak Abeovog mandata na čelu stranke u septembru.

Abe, najdugotrajniji japanski premijer, objavio je prošlog mjeseca da će podnijeti ostavku zbog lošeg zdravlja, okončavajući svoj gotovo osmogodišnji mandat.

Suga je izjavio da će nastaviti Abeovu prepoznatljivu politiku „Abenomiju“ – strategiju hiper blage monetarne politike, vladine potrošnje i reformi dok se bori s problemima koje donosi COVID-19 i posrnulom ekonomijom, te suporotstavljanja dugoročnijim poroblemima kao što su  sve starije japansko stanovništvo i niska stopa prirodnog priraštaja, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu