Ekonomija     | 17.09.2020. 12:44 |

Mitrović-Zakonjšek: Izgradnja bh. cesta i ulaganje u željeznički promet

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se u Sarajevu s direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice u Beogradu Matejom Zakonjšekom.

Predstavljeni su planovi Sekretarijata i napravljen osvrt na do sada urađeno u okviru Prometne zajednice.

Kako je istaknuo ministar Mitrović, Prometna zajednica za Bosnu i Hercegovinu je izuzetno važan regionalni partner, a u prilog tome govori već potpisani Ugovor o Prometnoj zajednici.

 - Razvoj i povezivanje zemalja u okruženju i zapadnog Balkana znači bolji život građana, ali i bolju poziciju naše zemlje na putu ka evropskim integracijama. Također, izgradnja i sigurnost cesta, kao i ulaganje u željeznički promet, uklanjanje nefizičkih barijera za efikasniji i brži prelazak granica, prioriteti su Bosne i Hercegovine i Prometne zajednice. Svе to doprinijet ćе boljеm povеzivanju rеgiona, što je od velikog značaja ukoliko žеlimo da sе razvijamo i da našе еkonomijе idu naprijеd - naglasio je Mitrović.

Sugovornici su se složili da će ulaganje u željeznički promet direktno uticati na ekonomski razvoj zemalja regiona.

- Mi u Prometnoj zajednici se radujemo nastavku dobre saradnje sa Bosnom i Hercegovinom. Nastavit ćemo da podržavamo realizaciju infrastrukturnih projekata kako bismo bolje povezali zemlje regiona sa Evropskom unijom (EU). Politička volja u EU postoji, stoga očekujemo konkretne rezultate ministarskog sastanka 26. oktobra i samita Zapadni Balkan - EU u novembru. Današnji susret prilika je da razgovaramo o zajedničkim prioritetima, a to su modernizacija bh. cesta i poboljšanje sigurnosti na cestama te uspostavljanje i razvoj željezničkog prometa kako bi se poboljšala robna razmjena u regionu, što će direktno uticati na ekonomski razvoj. Od posebnog značaja su investicije u Koridor Vc te mostove Svilaj i Gradiška - istaknuo je Zakonjšek.

Nakon sastanka, on je novinarima izjavio da se njegova posjeta dešava u momentu novih odnosa Evropske unije i zapadnog Balkana te najavio da će Evropska komisija objaviti za nekoliko sedmica akcioni plan vezan za bolje povezivanje zemalja regije i Evropske unije.

Na sastanku, napomenuo je, razgovarano je o svim otvorenim pitanjima, naročito o izgradnji Koridora Vc; cestovnoj sigurnosti u kontekstu vizije o nultoj stopi smrtnosti na cestama i odgovarajućem akcionom planu, kao i o obnovi željezničkog prometa i boljem regionalnom povezivanju te olakšavanju prometa putnika i roba, odnosno kraćem zadržavanju na graničnim prijelazima.

Zakonjšek je zahvalio ministru Mitroviću i  državi Bosni i Hercegovini za odlučan rad na ovim pitanjima.

Prema izjavi novinarima ministra Mitrovića, sastanak je bio veoma plodan, a razvoj putne i željezničke infrastrukture je veoma bitno za povezivanje Bosne i Hercegovine s južnim Balkanom i zemljama Evropske unije.

Upitan zašto izgradnja Koridora Vc sporo napreduje, odgovorio je da jedan od problema predstavlja etapa podijeljena u više poddionica, sa graditeljski izuzetno zahtjevnom trasom. U vezi s tim, Mitrović je optimist u pogledu rješavanja finansijskih problema, pa najavljuje da će taj dio, po završetku, biti spojen s koridorom preko Svilaja, a zatim prema Pločama.

Današnja zvanična posjeta Bosni i Hercegovini Mateja Zakonjšeka je prva otkako je stupio na dužnost direktora  Stalnog Sekretarijata Prometne zajednice u Beogradu 1. augusta ove godine.   

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti