Stranačke aktivnosti     | 23.09.2020. 09:47 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanela Klarić: Vlada FBiH snosi odgovornost što je pred kolapsom proizvodnja energije iz obnovljivih izvora

 Vlada FBiH donijela je odluku kojom se direktoru Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju Boriši Misirači zabranjuje daljnje sklapanje ugovora o otkupu električne energije.

Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, ovu odluku smatra zakašnjelom, ali i pokušajem Vlade i resornog ministarstva da skinu odgovornost sa sebe za štetu koja je nanesena energetskom sektoru, posebno proizvođačima energije iz obnovljivih izvora.

„Operator, na čijem je čelu Misirača, nije jučer niti prije mjesec dana učinio nešto na štetu energetskog sektora pa da mu se sada izriče zabrana. Samovolja Operatora traje godinama i na nju je upozoravano.

Proizvođačima energije iz obnovljivih izvora ili nisu nikako uplaćivani podsticaji ili su uplaćivani sa zakašnjenjem jer se njihova visina nije mogla obračunati samo zato što Operator godinama nije slao potrebne izvještaje i planove na osnovu kojih bi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije odredilo visinu pomenutih podsticaja.

Operator je jedina državna institucija nad kojom Ured za reviziju FBiH u 2019-oj nije mogao izvršiti reviziju jer direktor nije dostavio tražene dokumente. Tada je ekspresno trebao biti smijenjen, što nije učenjeno.

Sama Vlada je u augustu prošle godine usvojila Izvještaj u kojem se konstatuje da direktor ne posjeduje potreban nivo znanja, kompetencija i praktičnih vještina koje su potrebne za učinkovito upravljanje javnim dobrima te da pokazuje zabrinjavajuće loše poznavanje ukupnog zakonskog okvira u kojem Operator obavlja svoju djelatnost.

Vladu je upozoravala i Regulatorna komisija za energiju u FBiH da direktor Misirača samovoljno preuzima nadležnosti koje mu zakonski ne pripadaju, kakva je, naprimjer, izdavanje dozvole za rad ili sklapanje ugovora o otkupu električne energije.

I niz je drugih nepravilnosti koje su sektor obnovljih izvora energije u FBiH dovele pred kolaps. Šteta koja je učinjena ne odnosi se samo na ekonomsku štetu koju trpe proizvođači, ona je demotivirajuća i za sve one koji su se u taj posao željeli upustiti i u konačnici štetna za sve nas jer će imati negativne posljedice po cijeli okoliš.

Za ovo snosi odgovornost i resorno Ministarstvo kao i cjelokupna Vlada jer su znali za Misiračine propuste i samovolju a nisu ništa spriječili čime su postali saučesnici.“

 

 

 

 

 

 

 

 



Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu