Svijet     | 26.09.2020. 17:40 |

Na hiljade demonstranata u Londonu protestuje protiv mjera karantina

FENA Internet

LONDON, 26. septembra (FENA) - Na hiljade demonstranata okupilo se ispred Trafalgar trga u Londonu, kako bi izrazili protest protiv mjera karantina i mjera socijalnog distanciranja, uvedenih kako bi se spriječilo širenje COVID-a 19.

Londonska policija upozorila je demonstrante da poštuju mjere distanciranja. Iz policije je još prije početka protesta saopćeno da će pripadnici organa reda demonstrantima najprije objasniti da moraju da poštuju mjere distanciranja, ali da će morati da primjene odgovarajuće mjere, ukoliko oni to odbiju uraditi, prenosi Al Jazeera Balkans.

Na početku protesta policijski službenici viđeni su kako se nalaze oko grupe demonstranata, među kojima mnogi nisu nosili zaštitne maske, ali im se nisu suprotstavljali, prenosi Tanjug, pozivajući se na Associated Press.

Londonska policija upozorila je demonstante da poštuju mjere distanciranja i nose zaštitne maske.

Demonstracije su ogranizovane u trenutku u kojem se parlament priprema za reviziju zakona o COVID-u 19 i u kojem je vlada uvela nove restrikcije kako bi kontrolisala širenje virusa. Neki zastupnici kritikovali su vladu zbog uvođenja novih mjera bez prethodnog odobrenja parlamenta.

Vlada Velike Britanije je ranije u toku ove sedmice saopćila da će barovima i restoranima na nivou čitave zemlje biti zabranjeno da rade nakon 22 sata.

Odredbe o obaveznom nošenju zaštitnih maski su pooštrene, kao i kazne za nepoštivanje mjera.

Okupljanje više od šest osoba je zabranjeno, izuzev u slučaju protesta. Na protestima može biti okupljen veći ljudi, pod uvjetom da ogranizatori prilože procjenu rizika za organizovanje skupa i da poštuju mjere socijalnog distanciranja.

Prošle sedmice je sličan protest ogranizovan na istom mjestu, a policija tvrdi da je tom prilikom povrijeđeno nekoliko pripadnika organa reda, nakon što je manji broj demonstranata postao nasilan.

Velika Britanija se po broju oboljelih od COVID-a 19 nalazi na prvom mjestu u Evropi, sa skoro 42.000 smrtnih slučajeva zabilježenih do sada.

Broj novozaraženih, hospitalizovanih i preminulih pacijenata uvećao se u znatnoj mjeri u toku posljednjih nekoliko sedmica, dok potvrđenih slučajeva COVID-a 19 u ovom trenutku ima više od 423.000.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti