Bosna i Hercegovina     | 02.10.2020. 10:47 |

Alikadić: Obaveza Vlade KS je da pomognemo roditeljima i djeci iz Kotor Varoši

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Pomoć Kantona Sarajevo učenicima bošnjačke nacionalnosti iz Kotor Varoši, kojima vlasti entiteta RS godinama uskraćuju pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta, bila je tema sastanka ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenana Alikadića i predsjednice Udruženja za kulturu i kuturno naslijeđe u BiH Đemile Turan.

Ministar Alikadić informiran je o svim problemima u organizaciji instruktivne nastave u toj općini.

- Prije svega, radi se o finansijskim problemima. Nastava se održava u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice, u zaseoku Hanifići. Prijevoz plaćaju roditelji, iz svog džepa. Predaju im nastavnici iz Osnovne škole 'Prvi mart' iz Jelaha. Svi oni dobivaju naknadu za tri mjeseca rada, zatim mjesec dana volontiraju, tako u krug. Situacija je, dakle, složena. Smatram obavezom Vlade Kantona Sarajevo da, u okviru naših mogućnosti, pomognemo roditeljima i njihovoj djeci - rekao je ministar Alikadić.

Obzirom da je, kako se navodi u saopćenju za javnost, djeci iz Kotor Varoši onemogućeno da uče o svojoj državi, historiji i kulturi dogovoreno je da će Ministarstvo realizovati i u cijelosti finansirati projekt trodnevne ekskurzije učenika u Sarajevo.

- Djeca će posjetiti Zemaljski muzej i Narodno pozorište, upoznat će se i sa drugim istorijskim i kulturnim znamenitostima glavnog grada. Ekskurziju planiramo za oktobar, a prvačići i učenici koji iz nekih razloga neće doći u Sarajevo imat će priliku da u Kotor Varoši pogledaju predstavu u organizaciji Ministarstva. Osim toga, svim učenicima ćemo obezbijediti i školski pribor - najavio je ministar Alikadić, saopćila je Služba za protokol i pres KS. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu