Bosna i Hercegovina     | 05.10.2020. 15:56 |

Ombudsmeni BiH - Poziv odraslima da više razmišljaju o pravima djeteta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić uputili su čestitku djeci povodom Međunarodne nedjelje djeteta u kojoj pozivaju odrasle da više razmišljaju o pravima djeteta, o dječijoj participaciji i da se rukovode najboljim interesom djeteta.

Ombudsmeni smatraju da se od djece može i treba učiti, a Nedjelja djeteta je uvijek prilika da svi više naučimo o pravima djeteta, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Ombudsmeni BiH ističu da s djecom treba razgovarati te da nam zasigurno imaju šta reći i povodom nastale pandemije, prouzrokovane korona virusom.

- Početak Međunarodne nedjelje djeteta ove godine simbolično pada na Svjetski dan prosvjetnih radnika. Učitelji, nastavnici i profesori su od neprocjenjivog značaja za dijete, a posebno se to pokazalo za vrijeme trajanja nastave na daljinu - navode Ombudsmeni.

Istovremeno, podsjećaju  da su djeca širom svijeta postepeno po posebnim režimima vratila u školske klupe, te da je pandemija Covid-19 prouzrokovala nezapamćen prekid u obrazovanju, a prema podacima UNICEF-a  više od 1,6 milijardi učenika, širom svijeta, mjesecima je izbivalo iz svojih učionica.

- Ovog septembra ništa nije bilo kao prije, te su se naša djeca, učitelji i profesori susreli sa potpuno novim izazovima u prenošenju znanja i odvijanju nastave. Stoga Ombudsmeni ujedno koriste priliku i da svim učiteljima, nastavnicima i profesorima čestitaju 5. oktobar, Svjetski dan prosvjetnih radnika - navode Ombudsmeni BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu