Stranačke aktivnosti     | 08.10.2020. 13:52 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, uputila je u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o svjetlosnom zagađenju.

Razlozi za njegovo donošenje, kako stoji u obrazloženju Nacrta, su:

- sigurnosni; neekološka i blješteća rasvjeta pored saobraćajnica ugrožava sigurnost u saobraćaju. Korištenjem laserskih snopova također se može ugroziti i sigurnost avio saobraćaja,

- ekonomski; ukoliko se koristi neekološka rasvjeta, veliki su troškovi održavanja i potrošnje električne energije,

- pravni; prekomjerna ili loše postavljena rasvjeta često ometa privatnost građana,

- razvojni; ovaj Zakon se zasniva principima održivog razvoja i energetske efikasnosti. Bolja rasvjetna tijela podrazumijevaju uštedu, manju potrošnju električne energije i daje nam priliku da javni i privatni novac ulažemo u inicijative koje mogu ostvariti kvalitetan socijalni povrat. 

- zdravstveni; neadekvatna osvijetljenost utiče negativno na san, a time se smanjuje količina hormona melatonina te se pospješuje pojava imunih poremećaja, karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i drugih vrsta disfunkcionalnosti, što u konačnici ugrožava i cijeli zdravstveni sistem.

„Ono što moram posebno naglasiti jest da sam prošle godine podnijela inicijativu za izradu ovog Zakona. Vlada po tom pitanju nije uradila ništa, tako da smo sad sami predložili Nacrt. Svjetlosno zagađenje je prilično nepoznata tema u cijeloj BiH. Međutim, usvajanjem ovog Zakona u Kantonu Sarajevo, osim što bismo spriječili negativne posljedice koje svjetlosno zagađenje donosi, mi bismo povećali važnost ove teme i u drugim krajevima zemlje“, rekla je Bešlija.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu