Bosna i Hercegovina     | 09.10.2020. 14:51 |

Forum Teatar - 'Samopouzdanje je moj lijek', za Svjetski dan mentalnog zdravlja

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO/ISTOČNO SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Forum teatar Istočno Sarajevo najavio je za Svjetski dan mentalnog zdravlja kreativnu radionicu enkaustike (antička tehnika slikanja vrućim voskom), a cilj je da se skrene pažnja na značaj mentalnog zdravlja.

Radionica se realizira za članove 'Budi muško kluba i budi žensko saveza' (BMK&BŽS) Istočno Sarajevo, 'Budi muško kluba' (BMK) Sarajevo i Udruženja 'Vratite nam osmijeh', a u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI - Young Men Initiative) 'Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II'. 

Namjera je i da se ukaže na položaj osoba s poteškoćama u razvoju, ali i da se kod članova BMK&BŽS podigne svijest o tome koliko je važno brinuti o svom i mentalnom zdravlju drugih sprječavanjem svih oblika nasilja, prije svega psihološkog nasilja i kako se na kreativan način može poboljšati mentalno zdravlje.

Koordinatorica Projekta Aleksandra Mitrić-Štifanić kaže da to nije prvi vid saradnje BMK&BŽS i članova Udruženja 'Vratite nam osmijeh', koje okuplja djecu s poteškoćama u razvoju i njihove roditelje.

Kroz različite kreativne i dramske radionice i posjete Udruženju pokušavaju ih na pravi način uključiti u društvo, da bi bili ravnopravni članovi. Članovi BMK&BŽS uručit će članovima Udruženja 'Vratite nam osmijeh' poklon pakete.

- Mladi su danas znatiželjni i žele znati zašto, zbog čega, kako i kad. I ne ostaju bez odgovora, uvijek dođu do rješenja dok osobe s poteškoćama u razvoju nisu toliko znatiželjne i stvari prihvataju onakvim kakve jesu, bez istraživanja.

Njima se poklanja malo pažnje  i stimulacije, uvježbani su na mirovanje i poslušnost. Zbog toga je važno djelovati da se pokrene interesovanje kod djece i mladih, koji imaju poteškoće u psiho-fizičkom razvoju. Pažljivim vaspitanjem, opservacijom i radom mogu se postići zapaženi rezultati, koje Udruženje 'Vratite nam osmijeh' ima iza sebe. U skladu s tim i ova kreativna radionica ima ideju da stimuliše na kreativnost i pokrene znatiželju - izjavila je Mitrić-Štifanić.

Radionicu vodi Ankica Avramović, dugogodišnja saradnica Forum teatra i Udruženja 'Vratite nam osmijeh' u realizaciji kreativnih radionica sa djecom i mladima.

- Enkaustika je stara antička tehnika slikanja vrućim voskom. Danas se koristi pegla i voštane boje, kao odgovor modernog vremena. Tajne i mogućnosti enkaustike su velike, naročito u terapijske svrhe, jer je lagana za slikanje, dostupan je materijal, opušta i relaksira. Slike koje nastanu na radionici će se preslikavati na platnene vrećice, koje će polaznici dobiti za poklon - izjavila je voditeljica radionice. Promotivne platnene vrećice bit će podijeljene mladima u okviru kampanje 'Jesi OK?'.

Kako naglašavaju iz Forum teatra, kroz saradnju udruženja žele doprinijeti obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja - 10. oktobar, u cilju poboljšanja statusa osoba s posebnim potrebama u BiH i promociji zdravih životnih stilova među mladima, koji  doprinose očuvanju njihovog mentalnog zdravlja i povećanju samopouzdanja.

Kreativnu radionicu enkaustike pod nazivom ‘Samopouzdanje je moj lijek’ organizira Forum teatar u saradnji sa CARE International Balkan i partnerskom organizacijom Asocijacija XY iz Sarajeva. Projekt YMI podržava Vlada Švajcarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.     

Kreativna radionica enkaustike najavljena je za subotu 10. oktobar u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, s početkom u 13 sati.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu