Najave     | 13.10.2020. 09:33 |

Konferencija 'Mentalno zdravlje, ljudska prava i oporavak' sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - "Mentalno zdravlje, ljudska prava i oporavak" naziv je konferencije koja će biti održana 14. oktobra u Sarajevu, u okviru tradicionalnog obilježavanja 10. oktobra - Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Na Konferenciji će biti zvanično pokrenut besplatni e-trening Svjetske zdravstvene organizacije o mentalnom zdravlju i ljudskim pravima - Quality Rights. 

Prevod e-treninga i podrška učesnicima omogućeni su u sklopu Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ovaj trening je namijenjen osobama sa iskustvom mentalnih poteškoća, donosiocima odluka, zdravstvenim ili socijalnim radnicima, članovima porodice ili zajednice sa ciljem sticanja znanja i vještina u unapređenju ljudskih prava kao i suzbijanju stigme, zlostavljanja i prisile koji su često iskustva osoba s mentalnim, psihosocijalnim, intelektualnim i kognitivnim poteškoćama. 

Medijima će se obratiti ombudsmenka za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur, Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva i Milan Latinović iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS-a, direktorica za saradnju Ambasade Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer, direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky i direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić. 

Inovativni internet kurs već je u svijetu prošlo više od 20 hiljada učesnika, koji su time stekli dragocjena znanja o mentalnom zdravlju i ljudskim pravima i dobili zvanični certifikat Svjetske zdravstvene organizacije. U skladu sa preporukama Kriznog štaba prezentaciji će prisustvovati ograničen broj zdravstvenih profesionalaca iz BiH a putem on line platforme događaj će pratiti veliki broj osoba iz zemlje i regije, saopćeno je iz Asocijacije XY. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu