Bosna i Hercegovina     | 15.10.2020. 09:41 |

Usvojen Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina u Brčko distriktu BiH

FENA Saopćenje

BRČKO, 15. listopada (FENA) - Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su na sjednici u srijedu više zakona među kojima i Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Brčko distriktu BiH.

Riječ je o Zakonu koji Brčko distrikt do sada nije imao, a kojim se uređuju pitanja prava, sloboda i obveza nacionalnih manjina u Distriktu. Ovim zakonom se, između ostalog, propisuju osnivanje i nadležnosti vijeća za nacionalne manjine, priopćeno je u četvrtak iz Skupštine Distrikta.

Donesen je i novi Zakon o udrugama i fondacijama Brčko distrikta BiH  kojim se uvodi novi način sufinanciranja i financiranja projekata NVO sektora od Vlade preko javnog poziva i uz jasne kriterije. Novina je i uvođenje inspektora za nevladin sektor koji će djelovati u okviru Inspektorata Brčko distrikta BiH zbog čega je Skupština usvojila i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o inspekcijama.

U redovitoj proceduri usvojen je i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti dok su po žurom postupku izmijenjeni i dopunjeni Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog covid-19, Zakon o prostornom planiranju i građenju, Zakon o fiskalnim sustavima i Zakon o prijevozu u cestovnom prometu.

"Izmjenama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog covid-19 omogućili smo da sada Vlada, primjereno odlukama Kriznog stožera, prati stanje i u slučaju eventualnih negativnih posljedica po gospodarstvo Distrikta odlučuje o financijskoj potpori" rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Predsjednik Kadrić je istaknuo da je veoma značajno usvajanje Zakona o izmjenama Zakona o prostornom planiranju i građenju.

"Izmjene ovog zakona omogućile su da sada izravno Zavod za izgradnju grada koji je u formiranju, može preuzeti nadležnost izrade prostorno-planske dokumentacije i projektiranja svih javnih objekata po zahtjevu Vlade i uz odluke Skupštine Brčko distrikta" naglasio je predsjednik Kadrić.

Po žurnom postupku usvojen je i set zakona o izmjenama i dopunama zakona o plaćama i naknadama svih proračunskih korisnika kojima su precizirane bruto i neto plaća.

Skupština je usvojila izvješće mjerodavnog povjerenstva o provedenoj proceduri za izbor kandidata za članove Upravnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja i donijela Odluku o imenovanju članova Upravnog odbora. Donesene su i odluke o usvajanju elaborata o opravdanosti osnivanja kao i Odluka o opravdanosti osnivanja visokoškolske ustanove u Brčko distriktu, a dana je i suglasnost na odluku Fonda zdravstvenog osiguranja za uplatu sredstava.

"Fond zdravstvenog osiguranja nam je dao na raspolaganje 2 000 000 marka viška prihoda nad rashodima koji je već prethodnim rebalansom proračuna prihodovan u proračun distrikta Brčko, a koristit će se za razvoj zdravstvenog sustava" pojasnio je predsjednik Kadrić.

Usvojeno je više izvješća o reviziji financijskih izvješća i financijskog poslovanja odjela i institucija Brčko distrikta.

Razmatrana je Informacija o aktivnostima Kriznog stožera u svezi s prevencijom covid-19 dok je u svezi s Informacijom o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Brčko distriktu od Policije Brčko distrikta zatraženo da u što kraćem roku informaciju dostavi mjerodavnom skupštinskom povjerenstvu.

Predsjednik Skupštine Kadrić najavio je mogućnost održavanja još jedne redovite sjednice do kraja mandata ovog saziva Skupštine, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu