Svijet     | 20.10.2020. 18:09 |

Washington pozdravio ponudu Moskve o zamrzavanju nuklearnih arsenala

FENA Internet

WASHINGTON, 20. oktobra (FENA) - Posljednji rusko-američki sporazum o kontroli strateškog naoružanja na putu je da bude produžen za godinu dana, nakon što je Washington u utorak pozdravio prijedlog Moskve za takvim produženjem ukoliko obje strane zamrznu razmještanje svih nuklearnih bojevih glava na taj period.

Očigledan pomak, koji je uslijedio nakon više mjeseci teških pregovora i dvije sedmice uoči američkih predsjedničkih izbora, umanjit će jaz između dvije strane oko sudbine sporazuma Novi START iz 2010. godine, koji bi trebao isteći u februaru.

Ukidanje sporazuma otklonilo bi sve preostale limite na razmještaj nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koji ih mogu nositi, pojačavajući posthladnoratovsku utrku u naoružanju  među najvećim svjetskim nuklearnim sailama.

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus pozdravila je rusku ponudu, navodeći u izjavi za javnost da Sjedinjene Države cijene rusku „spremnost da se ostvari napredak na polju kontrole naoružanja“.

- Sjedinjene Države spremne su da se odmah sastanemo kako bi finalizirali sporazum podložan verifikaciji. Očekujemo da Rusija ovlasti svoje diplomate da učine isto – kazala je Ortagus, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu