Bosna i Hercegovina     | 23.10.2020. 14:44 |

Austrija Nacionalni praznik obilježava na drugačiji način

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Austrija 26. oktobra slavi Nacionalni praznik, ali zbog pandemije Covid-19 ovaj put će biti obilježen organizacijom kulturnih, protokolarnih i kulinarskih sadržaja putem interneta, a pozdravnu riječ uputit će ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann - najavljeno je iz Ambasade Republike Austrije u BiH.

Svi zainteresirani te sadržaje moći će pogledati putem linka https://www.youtube.com/watch?v=skOPBIYZIwc 

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana Ariane Piknjač (flauta) i Lejle Klepo-Hadžić (klavir) izvest će kompoziciju "Na lijepom plavom Dunavu" Johanna Straussa II, potom će uslijediti pozdravne riječi ambasadorice Hartmann.

U nastavku programa uslijedit će Mozartov "Rondo za flautu i klavir u d-duru" koju će također izvesti Piknjač i Klepo-Hadžić, a potom i himna Bosne i Hercegovine, te himna Republike Austrije.

Također, bit će priređena i ceremonija spuštanja zastave ispred zgrade austrijske ambasade u Sarajevu od pripadnika austrijskog kontingenta u EUFOR-u.

Svakog utorka i četvrtka objavljivat će se epizode video-serijala "Odrazi u ogledalu" koje se mogu pogledati putem linka: https://youtube.com/channel/UCYsoVuuKJsw6IsUX7ubIH7w

Videosnimci tematiziraju vidljive svjedoke zajedničke prošlosti Austrije i Bosne i Hercegovine, dok arhitekta Boris Trapara govori o nastanku poznatih građevina u Sarajevu, a historičarka Tamara Scheer o poznatim lokacijama u Beču.

Od 23. do 30 oktobra putem linka https://vimeo.com/lisafilm/austrijski-kulturni-forum-sarajevo moći će se pogledati film "Austrija: odozgo i odozdo". Film u režiji Josepha Vilsmaiera prikazuje Austriju u prelijepim kadrovima, s emotivnom muzičkom podlogom alpskih tonova Huberta von Goiserna.

U subotu, 24. oktobra (repriza 26. oktobra) BHT1 prikazuje kulinarsku emisiju "BH Gastro kutak" u kojoj ambasadorica Hartmann s poznatim kuharom Vladimirom Vojnovićem priprema austrijske specijalitete. Moderator emisije je Kemal Čebo.

Sarajevska Vijećnica 26. oktobra od 18.30 do 21.30 sati bit će osvijetljena u bojama austrijske zastave, saopćeno je iz austrijske ambasade u Sarajevu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu