Bosna i Hercegovina     | 30.10.2020. 09:17 |

UN Rezolucija 1325 'Žene, mir i bezbjednost' je međunarodno priznati koncept

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Dvadeseta godišnjica UN Rezolucije 1325 "Žene, mir i bezbjednost" obilježava se danas, saopćeno je iz Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Donošenje ove rezolucije predstavljalo je jednu od vrlo nadahnutih odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, jer naglašava da su pitanja mira i bezbjednosti neraskidivo povezana sa ravnopravnim učešćem žena i muškaraca. Ova rezolucija  prvi put ukazuje na poseban uticaj, potrebe, interese i doprinos žena tokom i nakon oružanih sukoba. Rezolucija naglašava da su napori u pogledu mira i bezbjednosti održiviji kada su žene ravnopravni partneri u prevenciji nasilnih sukoba, zaštiti i pružanju pomoći, kao i oporavku od oružanih sukoba, te u izgradnji trajnog mira.

Ovo je prilika da skrenemo pažnju na značaj ove rezolucije koja ima transformativni potencijal - to je moćan alat za podršku demokratskom učešću i odlučivanju, te prelazak od rodne nejednakosti do rodne pravde, od sukoba i nasilja do održivog mira, navodi se u saopćenju .

Danas je "Žene, mir i bezbjednost" međunarodno priznat koncept, koji omogućava da se sve više čuje glas žena - da do izražaja dođe njihov golemi potencijal da budu mirovne aktivistkinje i agenti promjena. Međutim, u današnjem svijetu još uvijek postoje brojni izazovi za učinkovitu prevenciju sukoba, inkluzivni mir, poštivanje ženskih ljudskih prava i njihovo ravnopravno sudjelovanje.

Dan kada obilježavamo 20 godina od usvajanja Rezolucije 1325 "Žene mir i bezbjednost" ujedno je i prilika da se preispitamo i sagledamo gdje smo i kuda idemo, kada su u pitanju ravnopravnost u društvu, mir, bezbjednost i društveni prosperitet, poručuju iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

- Mi u BiH smo preduzeli strateški pristup provođenju UN Rezolucije 1325, svjesni da su nacionalni akcioni planovi za provedbu Rezolucije važni za rješavanje izazova i prevođenje međunarodnih obaveza, vezanih za žene, mir i bezbjednost, u nacionalne politike i programe. U BiH je trenutno na snazi treći Akcioni plan za provedbu UN Rezolucije 1325 (2018. - 2022.). Rješavajući posljedice koje je ostavio rat u BiH i prolazeći kroz sve izazove u postratnom periodu, mi u BiH smo vrlo brzo shvatili da je bezbjednost mnogo više od nepostojanja oružanog sukoba - to je stanje u kojem ne postoji nikakva opasnost ili prijetnja, navodi se u saopćenju.

Koordinacija i partnerstvo između svih aktera, na svim nivoima, od izuzetne je važnosti u primjeni Rezolucije 1325. Bosna i Hercegovina primjenjuje pristup "globalno-regionalno-nacionalno-lokalno", što se pokazalo vrlo korisnim, kako za napredak u provedbi UNSCR 1325 na svim nivoima vlasti u BiH, tako i za regionalnu razmjenu iskustava i praksi, te za promociju i prepoznavanje na globalnom nivou iskustava BiH u provedbi Rezolucije, navode iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Ističu da su "načela ove rezolucije relevantna i primjenjiva u svakom društveno-političkom kontekstu, u razvijenim i manje razvijenim državama, državama koje su zahvaćene ratnim sukobom ili koje se nalaze u periodu postkonfliktne izgradnje". Zbog toga je Rezolucija 1325 platforma za globalno umrežavanje zemalja i svih aktera koji doprinose njenom provođenju.

Iako primjena Rezolucije 1325 u BiH bilježi značajne rezultate i promjene, na ovom putu postoje brojni izazovi. Tradicionalne percepcije, stereotipi i predrasude o rodnim ulogama i muškoj dominaciji u sektoru bezbjednosti su globalni izazovi dugotrajnog karaktera čije uklanjanje zahtijeva strpljiv, sistemski i multidiscilinaran pristup. Pred nama je još dug put da iskoristimo puni transformativni potencijal UN Rezolucije 1325. Ove godine slavimo 20 godina Rezolucije 1325 i 25 godina od Četvrte svjetske konferencije o ženama u Pekingu. Ovi važni međunarodni dokumenti predstavljaju našu trajnu inspiraciju i obavezu, kaže se u saopćenju Agencije za ravnopravnost spolova BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel