Svijet     | 02.11.2020. 13:37 |

Škole širom Francuske održale minutu šutnju za Samuela Patyja

FENA Internet

PARIZ, 2. novembra (FENA) – Škole širom Francuske u ponedjeljak su održale minutu šutnje u znak sjećanja na nastavnika Samuela Patyja kome je odrubio glavu čečenski tinejdžer koji se želio osvetiti zbog nastavnikovog prikazivanja karikatura poslanika Mohammeda tokom časa o slobodi izražavanja.

Dok je Francuska u stanju najviše pripravnosti zbog  napada koji su uslijedili nakon Patyjevog ubistva, oko 12 miliona učenika vratilo se u škole po prvi put otkako je 47-godišnji nastavnik ubijen usred dana uoči dvosedmičnog školskog raspusta.

Predsjednik Emmanuel Macron nazvao je ubistvo napadom na francuske vrijednosti i  samu Republiku. Njegovo insistiranje da Francuska neće praviti kompromise oko osnovnih sloboda vjere i izražavanja izazvalo je, međutim, reakcije muslimana širom svijeta.

- Ideja terorizma je da stvori mržnju. Proći ćemo skupa kroz ovo – piše Macron u poruci školskoj djeci postavljenoj na društvenim mrežama.

Učenici su stajali mirno u 11sati kada je održana minuta šutnje a nastavnici su ih podsjetili na njihova prava i obaveze u „slobodnoj demokratiji“, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu