Bosna i Hercegovina     | 03.11.2020. 13:07 |

Općina Stari Grad izdvaja 300.000 KM za stipendiranje učenika i studenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić je poručio da, iako je pandemija koronavirusa zaustavila mnoge projekte u lokalnim zajednicama zbog smanjenog priliva sredstava u budžete, ono što nijednog momenta ne smije biti upitno su stipendiranja učenika i studenata.

Dodao je da će u Općini Stari Grad za stipendije biti osigurano 300.000 KM.

Naveo je da će i u ovoj školskoj godini biti stipendirana djeca iz porodica boračke populacije, nadareni učenici i studenti i oni koji izučavaju tradicionalne zanate ili su se odlučili za deficitarna zanimanja.

Hadžibajrić dodao da sutra raspisuju javne pozive i svima koji ispunjavaju uslove obećavaju stipendije Općine Stari Grad u školskoj 2020/2021.godini, saopćeno je iz te općine.

Putem općinske web stranice, kao i dnevnih novina, će biti raspisana dva javna poziva putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport - stipendije za nadarene učenike i studente i za učenike tradicionalnih zanata ili deficitarnih zanimanja; i jedan putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu - stipendije za djecu šehida – poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca u školskoj 2020/2021. godini.

Rok za prijavljivanje na pozive Službe za obrazovanje, kulturu i sport bit će 15 dana, a Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu 30 dana. Stipendije učenici i studenti mogu ostvariti samo po jednom osnovu, uz ispunjavanje svih propisanih uslova.

U školskoj 2019/20. godini Općina Stari Grad stipendirala je više od 300 učenika. Ukupno je 212 učenika i studenata koji su djeca ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca i koji su ostvarili pravo na stipendiju, a ukupan iznos stipendija koje su im dodijeljene je 200.000 KM.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu