Bosna i Hercegovina     | 03.11.2020. 16:13 |

Izaslanstvo MUP-a ZHŽ-a odalo počast žrtvama Kupreške visoravni

FENA Saopćenje

KUPRES, 3.studenoga (FENA) - Izaslanstvo MUP-a Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) predvođeno ministrom Davidom Grbavcem i ravnateljem policije Milanom Galićem sudjelovalo je utorak na obilježavanju 26. obljetnice oslobađanja Kupresa – ‘Operacija Cincar’ i otkrivanju spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskome ratu, Drugome svjetskom ratu, kao i svima onima koji su kroz povijesti umirali za slobodu hrvatskog naroda Kupreške visoravni.

Na spomeniku visokom šest metara su ispisana imena poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu te ubijenih i nestalih civilnih žrtava Domovinskog rata. Kameni dio spomenika, koji je izradila tvrtka Marić iz Stipanića kraj Tomislavgrada, visok je dva metra, a brončani dio skulpture koja nosi naziv "Zahvalnost" u visini od 4 metra uradio je poznati akademski slikar i kipar Anto Mamuša, priopćeno je iz MUP-a ZHŽ-a.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pripadnici MUP-a ZHŽ-a odali su počast svim žrtvama ovoga kraja, te se prisjetili pripadnika specijalne policije Dražena Lončara, Ivana Miličevića, Ive Bubnića i Boška Livančića koji su život izgubili braneći Kupres i Kuprešku visoravan.

Inače, "Operacija Cincar" bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994 godine. Ovom operacijom oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara odnosno veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres u kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3. studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima ’94.,Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez. Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara. Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu