Ekonomija     | 10.11.2020. 18:07 |

Košarac razgovarao s ambasadorima SAD-a i Velike Britanije u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas videokonferencije s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije, Ericom Nelsonom i Matthew Fieldom, sa kojima je razgovarao o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima u BiH i regionu.

Košarac i Nelson su razgovarali o nastavku implementacije USAID-ovih projekata u oblasti poljoprivrede u oba bh. entiteta, te o podršci koju će 2021. godine ova američka agencija pružiti razvoju turističkog sektora u BiH, sa akcentom na saniranje negativnih efekata pandemije koronavirusa. Istaknuto je da će projekat podrške turizmu biti predstavljen u decembru ove godine.

Na sastanku je usaglašeno da je neophodno u što kraćem roku usvojiti zakone iz Trećeg energetskog paketa, što predstavlja obavezu BiH iz Sporazuma o pristupanju Energetskoj zajednici.

Sagovornici su razmotrili i pitanje pristupanja BiH regionalnoj inicijativi ''Mali Šengen''. U tom kontekstu, ministar Košarac je izrazio pozitivan stav spram mogućnosti da BiH postane dio regionalnog koncepta, koji podrazumijeva punu slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala sa zemljama regiona.

Košarac je sa britanskim ambasadorom Fieldom razgovarao o predstojećem samitu o klimatskim promjenama, koji će biti održan 12. decembra u Londonu. Tom prilikom, ministar je naglasio važnost ove teme iz aspekta zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva.

Na sastanku je bilo riječi i o implementaciji Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Velike Britanije i BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu