Bosna i Hercegovina     | 11.11.2020. 17:00 |

Skupština 'Mreže policijskih službenica'-Jozić ponovno izabrana za predsjednicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - U Sarajevu je danas  održana Skupština Udruženja “Mreža policijskih službenica”, na kojoj je za predsjednicu ovog udruženja ponovno, jednoglasno izabrana Kristina Jozić (SIPA).

Nakon prezentacije realiziranih aktivnosti tokom 2019. godine i usvajanja Godišnjeg izvještaja o radu, Skupština je po isteku ranijih mandata, izabrala predsjednicu i potpredsjednicu Udruženja, predsjednicu Skupštine, Upravni odbor i sekretarku Udruženja. 

Istaknuti su izuzetni rezultati rukovodstva u prethodnom mandatu sa posebnim akcentom na veliki broj realiziranih edukacija za policijske službenice sa fokusom na podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja u redovima policije.

U prethodne dvije godine stotine policijskih službenica imalo je priliku prisustvovati edukacijama organiziranim od  Udruženja uz podršku međunarodnih i domaćih partnera, saopćeno je iz "Mreže policijskih službenica".

Kako se nadalje navodi, realiziran je i niz događaja koji su imali za cilj osnaživanje policijskih službenica i jačanje njihovih liderskih vještina što će im pomoći u daljoj profesionalnoj karijeri i napredovanju u službi, kao i promocija žene u redovima policije kroz učešće u različitim reportažama.

Pored toga, posebno su naglašene aktivnosti edukativnog tipa kojim su prisustvovali rukovodioci policijskih agencija radi podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti u sektoru sigurnosti i potrebi povećanja broja žena uopće, a posebno na rukovodećim pozicijama.

Predsjednica Udruženja Kristina Jozić naglasila je da je Udruženje prepoznato kao ozbiljan partner policijskim agencijama u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, ali i ukupnom jačanju kapaciteta policijskih struktura.

Također, istakla je da je veliki broj novih službenica pristupio u članstvo, te da Udruženje trenutno okuplja više od 450 policijskih službenica iz 16 agencija za provođenje zakona.

Zaključila je da su preduzete aktivnosti rezultirale značajnim napretkom u pogledu „rodnog osvješćivanja“ u policijskim strukturama, te da Udruženje odlučno nastavlja rad u tom pravcu.

Razgovarano je i o budućim projektima i drugim bitnim pitanjima, nakon čega je Skupština donijela određene zaključke, navodi se u saopćenju.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu