Bosna i Hercegovina

Doktor Adnan Begović gost '60 sekundi o koroni,' projekta BHAAAS-a

Saopćenje

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Gost novog videa '60 sekundi o koroni' je dr. Adnan Begović specijalista intenzivne njege i plućne bolesti te vanredni profesor medicine na Univerzitetu Kalifornije u San Diegu (UCSD) koji objašnjava zašto je smrtnost od COVID-a 19 znatno opala među pacijentima u intenzivnoj njezi.

- Jedno od mogućih objašnjenja za takve rezultate je to da su zdravstvene organizacije bolje pripremljene, da je znanje o bolesti poboljšano, te da doktori i zdravstveno osoblje koriste efikasnije raspoložive metode i opremu za tretiranje najtežih pacijenata - kaže dr. Begović.

Kako dodaje, iako je širom svijeta napravljen bitan pomak u liječenju najtežih slučajeva COVID-a 19, 'mi i dalje treba da se pridržavamo propisanih preventivnih mjera i da svi pomognemo da se spriječi širenje bolesti i smanji broj oboljelih osoba sa teškom kliničkom slikom'.

- Zato ne zaboravite - maske, distanca i higijena! – poručio je kao gost novog video '60 sekundi o koroni', koji je dio projekta BHAAAS-a.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, analize više studija iz Evrope, Azije i Amerike od početka pandemije, kojima je obuhvaćeno više od 10.000 pacijenata, pokazale su da je smrtnost oboljelih od COVID-a 19 u odjelima intenzivne njege smanjena sa 60 posto na 42 posto. Dakle, smrtnost najtežih slučajeva oboljelih od COVID-a 19 je reducirana za skoro trećinu!

Video je dostupan na YouTube kanalu '60 sekundi o koroni': VIDEO ili se može preuzeti sa linka:VIDEO

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je s projektom '60 sekundi o koroni'. Nakon dva uspješna bloka specijaliziranih video materijala u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 video uradaka na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

Serijal je dostupan na YouTube kanalu '60 sekundi o koroni', kao i na FB stranici @BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih.

- Serijal podržava Vlada Švicarske. Sadržaj publikacije, kao i prikazani nalazi ne odražavaju nužno stavove Vlade Švicarske - ističe se.

(FENA) M.L.