Svijet     | 19.11.2020. 10:38 |

U SAD-u broj smrtnih slučajeva od COVID-19 premašio 250.000

FENA Internet

WASHINGTON, 19. novembra (FENA) - Broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u Sjedinjenim Državama prešao je u srijedu 250.000, prema Reutersovom popisu, jer treći val koronavirusa donosi novi porast infekcija i stvara ogroman pritisak na zdravstveni sistem.

Broj hospitaliziranih popeo se na najmanje 78.630 do srijede popodne, što je najveća cifra dosad tokom pandemije.

Guverneri i lokalni dužnosnici posljednjih su dana poduzeli niz mjera kako bi pokušali ublažiti val. Cleveland je zamolio stanovnike da ostanu kod kuće, obaveza nošenja maske donesena je u mjestima koja su se prethodno opirala toj zaštitnoj mjeri, a školska četvrt New Yorka, najveća u Sjedinjenim Državama,  obustavlja nastavu u učionicama od četvrtka.

Tokom sedmodnevnog prosjeka, Sjedinjene Države prijavljuju 1.176 dnevnih smrtnih slučajeva, više od ukupnog dnevnog prosjeka smrtnih slučajeva u Indiji i Brazilu, dvije slijedeće države s najviše zaraženih koornavirusom.

Sjedinjene Države prijavile su ukupno 11,4 miliona slučajeva od početka pandemije i ostaju jedina zemlja u svijetu koja je prijavila više od 10 miliona slučajeva.

Srednji je zapad trenutno najteže pogođena regija, na osnovu broja slučajeva po stanovniku. Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Wisconsin, Iowa i Nebraska pet su najgore pogođenih američkih država.

Rekordni broj ukupnih novih slučajeva koje je bilo koja država u vrijeme pandemije prijavila tokom 24 sata zabilježio je u petak Illinois, s 15.433 novih slučajeva, nadmašivši dosadašnju najvišu brojku od 15.300 koju je Florida imala u julu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu