Svijet     | 19.11.2020. 16:11 |

Orban protiv Orbana: Rumunija brani EU nakon mađarsko-poljskog veta

FENA Internet

BUKUREŠT,  19. novembra (FENA) -  Rumunski premijer Ludovic Orban u čertvrtak se distancirao od svog mađarskog prezimenjaka i kolege Viktora Orbana nakon što su Mađarska i Poljska uložile veto na budžet EU i plan spasa od koronavirusa.

-Blokiranje usvajanja odluke o planu oporavka negativno utiče na kompletnu EU, uključujući i građane Mađarske i Poljske - izjavio je Orban za AFP  u ekskluzivnom intervjuu, odgovarajući na pitanje ima li poruku za mađarskog kolegu Orbana.

Bruxelles optužuje i Mađarsku i Poljsku za ometanje demokartskih sloboda i protivljenje planovima EU da poveže finansiranje s kriterijima vladavine zakona.

U ponedjeljak su dvije zemlje blokirale dugoročni budžet EU i plan oporavka od koronavirusa- paket vrijedan 1,8 triliona eura (hiljadu milijardi eura) - i gurnule su blok u političku krizu.

Slovenija je izrazila protivljenje uvrštavanju mehanizma vladavine zakona u sporazum.

- U svačijem je interesu, uključujući svakog mađarskog građana, da se plan oporavka usvoji što je ranije moguće jer će svaki Mađar imati koristi od njega, skupa sa svakim građaninom drugih zemalja - izjavio je Orban.

Od pridruženja EU u 2007, Rumunija je primila  56 milijardi  eura iz evropskih fondova.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu