Svijet     | 21.11.2020. 14:54 |

Dženazi imama prisustvovalo 200 hiljada Pakistanaca uprkos rastu zaraženih

FENA Internet

LAHORE, 21. novembra (FENA) - Desetine hiljada ožalošćenih prisustvovali su u subotu dženazi pakistanskog imama u istočnom gradu Lahoreu, prkoseći vladinoj zabrani velikih javnih skupova uslijed porasta slučajeva COVID-19 u zemlji.

Khadim Hussain Rizvi (54) umro je u četvrtak od srčanog zastoja, samo nekoliko dana nakon što je bio na čelu nasilnog protestnog marša protiv objavljivanja kartikatura Poslanika Muhameda u Francuskoj, prenio je Reuters.

Dnevni broj zaraženih koronavirusom porastao je u Pakistanu ovog mjeseca, a vlada je zabranila velike događaje i sastanke jer je zvanično objavila da je došlo do drugog talasa pandemije nakon tromjesečnog pada broja zaraženih.

Službeni podaci objavljeni u subotu pokazuju da su 2.843 osobe bile pozitivne na virus, a 42 su umrle u posljednja 24 sata.

Uprkos koronavirusnim restrikcijama, desetine hiljada ljudi izašlo je da oplače Rizvija, a organizatori su rekla da im vlada nije poručila da ograniče okupljanje.

Vladini službenici nisu odgovorili na zahtjev za komentarom u vezi s dženazom, koja je izazvala haos u Lahoreu jer su usluge mobilne telefonije bile zatvorene, a glavni putevi blokirani iz sigurnosnih razloga.

Lokalni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je procijenio da je događaju prisustvovalo blizu 200.000 ljudi.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu