Kultura     | 27.11.2020. 14:33 |

Bend Insane Insan snimio autorsku pjesmu za spas rijeka Balkana 'Budi kao voda'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - U okviru kampanje “Umjetnici/e za spas rijeka Balkana” koju je 21. juna, na Svjetski dan muzike, sa umjetnicima iz regije pokrenuo Riverwatch, međunarodna organizacija posvećena zaštiti rijeka i vodotokova Balkana i borbi protiv eksploatacije voda, snimljena je i prva autorska pjesma “Be like water” (Budi kao voda), benda Insane Insan.

Pjesma poziva na spas rijeka, a inspirisana je ljepotom rijeka i njihovim blagodetima, no i pohlepom ljudi koji ih uništavaju radi vlastitih profita.

Napisana je na engleskom i francuskom jeziku, a video spot je realiziran na rijeci Trebižat, u saradnji sa Udrugom Tajna prirode iz Čapljine.

Međunarodni bend Insane insan je oformljen 2018. godine i čine ga umjetnici iz Turske, Francuske, Njemačke i BiH: Nina Gerin, Tayfun Kesgin, Thomas Crauk, Enes Zlatar Bure, Dušan Vranić Duco, Dragan Rokvić, Mladen Tvrtković i Amar Češljar.

Predstavlja fuziju muzičkih pravaca poput funka, soula, hip-hopa i jazza, a svoj repertoar izvode na njemačkom, francuskom, turskom, engleskom, te kao novitet, i na farsi-perzijskom jeziku. Kao apsolutno osvježenje na sceni, Insane Insan iza sebe ima album “Insanax”, koji je dostupan za preuzimanje na svim online platformama. 

Voda znači život i jedan je od glavnih elemenata na kojem uspijeva sav život na ovoj planeti, kaže član benda Tayfun Kesign. Ali, i nešto što se nalazi daleko izvan naše planete. Voda je energetski živa i inteligentna. Ako uništimo svoje vodne resurse, uništavamo sebe, svoju planetu i sve ono što ovo mjesto čini tako bogatim, tako pogodnim za život i tako lijepim. Voda povezuje mjesta i ljude, crta najljepše krajolike i stvara nevjerojatna staništa u kojima mogu uspijevati najdivnije biljke i životinje. U osnovi život bez vode jednostavno nije moguć.

- Smatramo izuzetno važnim da svako od nas učini sve što može kako bi doprinio projektima koji se bave očuvanjem naše životne sredine, posebno zbog živih bića koja naseljavaju ova mjesta i zbog budućnosti naše planete i budućih generacija - poručio je Kesgin.

Također i Enes Zlatar Bure, u čijem je studiju snimljena pjesma i produciran video, ističe da umjetnost može i treba da bude aktivna prema problemima koji se javljaju u društvu, a jedan od najvećih problema današnjeg društva je loš odnos prema prirodi.

“Umjetnici/e za spas rijeka Balkana”, dio su regionalne kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” koju su pokrenule evropske organizacije EuroNatur i RiverWatch sa ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju rijeka Balkana u saradnji sa lokalnim partnerima na balkanskom poluostrvu.

Koordinator ove kampanje u BiH je Centar za životnu sredinu, saopćio je tim kampanje "Umjetnici/e za spas rijeka Balkana”.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu