Sport     | 01.12.2020. 15:58 |

Potpisani ugovori o stipendiranju 29 mladih sportista iz općine Stari Grad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) – Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas ugovore o stipendiranju 29 nadarenih sportista učenika osnovnih i srednjih škola iz općine Stari Grad, čime je po prvi put u Kantonu Sarajevo, na nivou jedne lokalne samouprave ostvaren sistemski pristup u podršci i pomoći talentovanim mladim sportistima - saopćeno je iz ove općine.

Uslov za stipendiranje učenika bio je da imaju prebivalište u toj općini, ali i da su članovi kluba koji je registrovan za takmičenje u zvaničnom sportskom savezu BiH. Minimalni uspjeh koji su morali imati da bi dobili stipendiju je prvo, drugo ili treće mjesto na državnom takmičenju.

Iako je iza nas teška godina sa smanjenim prilivom sredstava u budžet, kako je istakao načelnik Hadžibajrić, podrška talentovanim učenicima nije bila upitna.

- Moramo imati sistemska rješenja za podršku sportistima i to u najranijoj dobi jer znamo koliko je bavljenje sportom važno za djecu i omladinu. Mi smo odlučili podržati naše mlade sportiste, učenike osnovnih i srednjih škola, koji su od danas naši stipendisti, bez obzira na teško stanje u kojem smo se svi našli – kazao je Hadžibajrić.

Izrazio je nadu da će ih ovako motivirati za još bolje rezultate na budućim takmičenjima.

Podsjetio je da je u općini Stari Grad ove godine ukupno stipendirano 338 učenika i studenata, te da je za te namjene izdvojeno 310.000 KM. Među stipendistima su djeca iz porodica boračke populacije, nadareni učenici i studenti, učenici tradicionalnih zanata i od danas talentovani sportisti.

Ukupan iznos izdvojen za stipendiranje učenika - nadarenih sportista u 2020. godini je 20.000 KM, a cilj je mladim talentovanim sportistima dati podstreka za njihov aktivniji angažman i bolje rezultate u sportskim aktivnostima.

Javni poziv realizovan je putem općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a s ciljem poštivanja higijensko-epidemioloških mjera stipendisti su danas ugovore potpisali u dvije odvojene grupe i različitim terminima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu