Svijet     | 08.12.2020. 18:07 |

Veliki požari u Sibiru izazvani zagrijavanjem Arktika

FENA Internet

WASHINGTON, 8. decembra (FENA) - Ovogodišnji veliki šumski požari u sjeveroistočnoj Rusiji povezani su sa širim promjenama zagrijavanja Arktika, sudeći po izvještaju američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu.

Šumski požari prirodni su dio sjevernih ekosistema, ali je obim požara tokom protekle sušne sezone bio pod direktnim uticajem klimatskih promjena, izjavila je Alison York, naučnica za požare s Univerziteta Aljaske u Fairbanksu i jedna od tvoraca Arktičke izvještajne karte.

Nedavni požari pojačani su povišenim temperaturama zraka i smanjenim snježnim pokrivačem na terenu u arktičkoj regiji, ustanovljeno je u izvještaju.

Proteklih godinu dana - od oktobra 2019 do septembra 2020. - bile su druge po visini temperatura na Arktiku otkako se tu mjeri klima, navodi se u izvještaju. A količine snježnog pokrivača na terenu u junu u evroazijskom dijelu Arktika najniže su u posljednje 54 godine.

Pod takvim uslovima, stabla i biljke "samo su zapaljiviji", kazala je York.

- Arktik nije samo puka zbirka komponenti, to je uistinu integrirani sistem. Kada se nešto desi jednom dijelu sistema, to ima široke posljedice - izjavio je istraživač Dartmouthskog morskog leda Don Perovich, koji je učestvovao u sačinjavanju izvještaja.

Sateliti su zabilježili drugi najniži obim morskog leda u septembru, od mjerenja koja su počela prije 42 godine, ustanovljeno je u izvještaju.

Topljenje leda rezultat je povišenih temperatura i akcelerator je budućih promjena, tvrdi Perovich.

- Dok se morski led topi, više svjetlosti prodire u okean, s nepoznatim posljedicama po ekosisteme - kazao je on, prenosi AP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu