Najave     | 09.12.2020. 07:51 |

Alumni Prve bošnjačke gimnazije: Kakvo obrazovanje trebamo?

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Udruženje „Alumni Prve bošnjačke gimnazije“ održat će danas online sesiju pod nazivom “Kakvo obrazovanje trebamo?”.

Bit će to prva u nizu sesija u kojima će se razgovarati o temama bitnim za promišljanje budućnosti Bosne i Hercegovine.

Cijeli projekat nosi naziv #Bosnae2050 u okviru kojeg su u budućnosti planirani ciklusi predavanja alumnista/ica koji su ostvarili izvanredne i zapažene rezultate, kako u toku svog akademskog obrazovanja i napredovanja, tako i u profesionalnom životu u našoj zajednici i šire. Također, projekat #Bosnae2050 nastojat će dati odgovore na pitanja šta je dobro, a šta loše urađeno u proteklih 25 godina u BiH i šta trebamo raditi kako bi u narednim godinama sveukupna situacija u BiH bila bolja.

„Nužno je iznalaziti nove modele kroz inovativna sredstva umjesto ponavljanja onoga što je ranije vrijedilo. Sadašnji trenutak, u kojem svjedočimo relativiziranju ranije vladajućih obrazaca i suočavamo se sa potrebom iznalaženja novih modela življenja, djelovanja i borbe sa životnim izazovima traži da ozbiljno razmislimo o tome kakvo obrazovanje trebamo. Neophodno je ponovo aktualizirati vrijednost obrazovanja, revitalizirati pravi sistem vrijednosti, te motivirati što veći broj mladih i obrazovanih osoba da daju svoj doprinos razvoju ekonomije i društva u cjelini.“ – istakli su iz Udruženja.

U okviru teme učesnici će se baviti četirima ključnim tezama: Uloga obrazovanja u zadržavanju mladih u Bi, inovativni potencijal bosanskohercegovačkog obrazovanja, naučni napredak pojedinaca u našem društvu – kako njime motivirati zajednicu i  u kojem pravcu mijenjati obrazovanje na bolje.

Prva online sesija koja počinje  danasu 18 sati moći će se pratiti uživo na Facebook, YouTube i Linkedin profilima Alumni Prve bošnjačke gimnazije. Panelisti su: prof. dr. Amila Pilav-Velić (Ekonomski fakultet, UNSA), prof. dr. Almasa Odžak (Prirodno-matematički fakultet, UNSA), prof. dipl. iur. Naida Hota-Muminović (Prva bošnjačka gimnazija), prof. dr. Mirza Emirhafizović (Fakultet političkih nauka, UNSA), doc. dr. Adnan Mehonić (Faculty of Engineering Sciences, University College London) i Amina Isanović Hadžiomerović, MA (Filozofski fakultet, UNSA).

Ove je godine Prva bošnjačka gimnazija obilježila 25 godina postojanja tokom kojih je izrasla u izuzetno poštovanu, lidersku obrazovnu instituciju koja kontinuirano podiže standarde u obrazovanju.

Udruženje Alumni Prve bošnjačke gimnazije okuplja bivše učenike Gimnazije kao prvo udruženje takve vrste u BiH koje će uskoro obilježiti svoju 20. godišnjicu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu