Bosna i Hercegovina     | 09.12.2020. 09:46 |

CCI - Kontrola trošenja javnih sredstava kao vid borbe protiv korupcije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Obilježavajući Svjetski dan borbe protiv korupcije, Centri Civilnih Inicijativa i Ambasada Švedske u BiH u zajedničkom saopćenju za javnost posjetili su na važnost kontrole trošenja javnih sredstava kao i na potrebu veće odgovornosti institucija pri implementaciji revizorskih preporuka s ciljem uklanjanja uočenih nepravilnosti pri finansijskom poslovanju javnih institucija.

Direktor Odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Torgny Svenungsson istakao je da je Švedska stavila visoki prioritet na borbu protiv korupcije u svim oblicima.

- To je ključni element naše spoljne politike i našeg rada za demokratiju jer transparentne i odgovorne javne institucije su bitan element u ovom poslu. Usvajanje EU standarda, kako mi to vidimo, unaprijediti će izvedbu Bosne i Hercegovine i borit će se protiv negativnih praksi i korupcije. To će, na kraju, značiti poboljšanje za život ljudi u ovoj državi - kazao je. 

Jasmila Pašić, projektna menadžerica CCI kazala je da korupcija predstavlja glavnu prijetnju prosperitetnoj budućnosti Bosne i Herzegovine.

- Kao građani moramo zahtijevati da se javnim sredstvima upravlja na transparentan i efikasan način. Revizija javnog sektora predstavlja jednu od glavnih kontrolnih mehanizama pravilnog trošenja javnih sredstava i izuzetno je važno da se preporuke Ureda za reviziju javnog sektora implementiraju - navela je.  

Upravo zbog toga i na Svjetski dan borbe protiv korupcije bitno je ukazati na važnost javne revizije u procesu borbe protiv korupcije koja najprije polazi od prevencije koruptivnih radnji i smanjenju prostora za njen nastanak unutar samih institucija a kroz primjenu revizorskih preporuka. Također je značajna saradnja parlamentarnih tijela, tužiteljstva i nadležnih agencija zajedno s Uredima za revizije institucija, pri razmatranju nalaza revizorskih izvještaja kao i predlaganju načina za uklanjanje uočenih nepravilnosti, saopćeno je iz CCI-ja.

U proteklom periodu CCI je kroz niz aktivnosti upozoravao na važnost implementacije revizorskih preporuka, koja je trenutno nedovoljna na svim nivoima vlasti u BiH, pozivajući institucije da odgovornije i efikasnije prihvate dužnost kontrole trošenja javnog novca. Dodatno, javnosti je dostupan specijalizovani web portal Revizije.info koji je fokusiran na temu revizije, odnosno kontrole utroška javnog novca i rada javnih ustanova i preduzeća u skladu sa zakonom. Sastavni dio portala čini baza podataka o finansijskim revizijama provedenim u BiH, u posljednje četiri godine.

U okviru projekta "Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini" koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske u BiH, želi se doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu