Svijet     | 10.12.2020. 15:05 |

Africi potrebno najmanje 750 miliona doza vakcine

FENA Internet

ADDIS ABEBA, 10. decembra (FENA)  - Najmanje 60 odsto od 1,2 milijarde ljudi u Africi treba da bude imunizirano vakcinom protiv koronavirusa kako bi se postigla (njena imunizacijska) efikasnost, izjavio je danas John Nkengasong, direktor Afričkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

"Prema toj računici, Africi će biti potrebno najmanje 750 miliona doza vakcine", kazao je Nkengasong, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svakoj osobi potrebne su dvije doze, jedna za antidot i druga za poboljšanje imuniteta, tako da bi ukupno bilo potrebno i više od milijardu vakcina. Nkengasong je kazao i da bi od pet do sedam odsto doza vakcine moglo biti bačeno u toku procesa.

Rekao je da će Afrika koristiti razna sredstva kako bi kupila vakcine, uključujući i 12 milijardi dolara iz paketa pomoći Svjetske banke. Afrička Export-Import banka i ostale institucije će također pomoći.

U Africi je do danas zabilježeno više od 2,3 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 54.916 ljudi. Više od 1,96 miliona pacijenata se oporavilo od zaraznog oboljenja COVID-19.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu