Svijet     | 10.12.2020. 18:02 |

Nizozemska otkrila dvojicu ruskih špijuna

FENA Internet

DEN HAAG, 10. decembra (FENA) - Nizozemska obavještajna agencija saopćila je u četvrtak da je okrila dvojicu ruskih špijuna koji su špijunirali nizozemski naučni i tehnološki sektor, u potezu koji će najvjerovatnije dodatno zategnuti napete odnose između dvije zemlje.

Generalna obavještajna i sigurnosna služba, poznata po nizozemskom akronimu AIVD, saopćila je da su agenti radili u ruskoj ambasadi i da su imali diplomatske akreditacije. Ministarstvo vanjskih poslova obojicu je proglasilo "personama non grata", što znači da oni više ne smiju raditi kao diplomati i da moraju napustiti zemlju.

- Mi štitimo strateške interese naše zemlje prikupljanjem obavještajnih podataka i korištenjem informacija koje izlažu špijunažu. To je razlog zašto prekidamo te pokušaje špijuniranja, kao što smo učinili i sada - izjavio je generalni direktor AIVD Erik Akerboom.

Visoki špijun je tražio informacije o vještačkoj inteligenciji, poluprovodnicima i nanotehnologiji, saopćio je AIVD.

- Ta tehnologija je civilna i može se primjenjivati u vojne svrhe, uključujući i sisteme naoružanja - dodaje agencija.

Nizozemsko-ruski odnosi teško su zategnuti godinama. Dvije zemlje dugo su bile u sporu oko istrage obaranja aviona aviokompanije Malaysia Airlines u 2014. iznad sukobom zahvaćene istočne Ukrajine.

Nizozemska je saopćila da smatra Rusiju zakonski opdgovornom za obaranje aviona kada je poginulo svih 298 putnika i članova osoblja na letu Amsterdam-Kuala Lumpur. Tužioci navode da je putnički avion oboren raketom Buk koja je prebačena u Ukrajinu iz ruske vojne baze. Moskva negira svaku umiješanost.

Nizozemska objava uslijedila je samo dan nakon što je danski tužilac saopćio da je ruski državljanin koji živi u Danskoj optužen za špijunažu zbog navodnog dostavljanja informacija o danskoj energetskoj tehnologiji ruskoj obavještajnoj službi, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu