Bosna i Hercegovina     | 11.12.2020. 15:43 |

Sjećanje na jedanaest hadžićkih logoraša likvidiranih na brdu Žuč

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Prije 28 godina, 12. decembra 1992. godine, u vrijeme žestokih borbenih dejstava na brdu Žuč, iz logora ''Planjina kuća'' izvedena je veća grupa logoraša i povedena na prinudne radove i živi štit na prvim borbenim linijama na Žuči.

Na lokalitetu Bunjevaca kuća, tog dana, iz pomenute grupe logoraša je odvojeno devet logoraša sa područja općine Hadžići nakon čega su brutalno likvidirani-strijeljanjem iz neposredne blizine. Strijeljani su logoraši: Šerif Čović (1946), Mustafa Gušo (1951), Enver Ismić (1951), Fejzo Ismić (1947), Džemail Mehanović (1956), Šaban Musić (1946), Nedžib Musinović (1965), Suljo Omerović (1951) i Sulejman Šunj (1946).

Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice "Mezarje Svrake" u junu 1996. godine te nakon identifikacije sahranjeni u nekoliko mjesnih mezarja u Hadžićima.

Sedam dana ranije, prilikom izvođenja prisilnih radova na borbenim linijama i korištenja logoraša u živom štitu, ubijena su još dvojica logoraša sa hadžićke općine i to Azim Čović (1953) i Bajram Salkić (1948), čiji su posmrtni ostaci također ekshumirani i pokopani u Hadžićima, saopćeno je iz Udruženja logoraša "Da se ne zaboravi i ne ponovi ‘92-’95" iz Hadžića.

Iako su udruženja žrtava i porodice ubijenih hadžićkih logoraša u nekoliko navrata nadležnima prijavljivali ovaj slučaj i tražili njegovo procesuiranje, te podnijeli i nekoliko krivičnih prijava protiv većeg broja poznatih i nepoznatih osoba za koje su imali saznanja da postoji osnovana sumnja da su počinili ovaj gnusni zločin, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je obustavilo istragu u ovom predmetu zbog navodnog nedostatka dokaza, navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja, pored ovog slučaja, podsjećaju i na događaj od 23. na 24. juna 1992. kada je grupa od 46 hadžićkih logoraša izvedena iz logora - kasarne "Slaviša Vajner Čiča" u Lukavici i odvedena u nepoznatom pravcu a njihovi posmrtni ostaci ni do danas nisu pronađeni.

Udruženje logoraša "Da se ne zaboravi i ne ponovi ‘92-’95" iz Hadžića i porodice žrtava hadžićkih logoraša izražavaju nezadovoljstvo radom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH kada su u pitanju ovi ali i drugi predmeti ratnih zločina u kojima su žrtve stanovnici Hadžića, te od svih nadležnih organa i institucija zahtijevaju predaniji i profesionalniji rad na rasvjetljavanju ovih zločina, ističe se u saopćenju. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu