Bosna i Hercegovina     | 16.12.2020. 09:31 |

Odjela za branitelje razmatrao provedbu Zakona o pravima branitelja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. prosinca (FENA) - Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održao je sjednicu na kojoj se, među ostalim, razgovaralo o izmjenama i dopuna Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te provedbi tog zakona, o provedbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u RH te o inicijativi Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH da se donose zakon o zaštiti žrtava torture u BiH.

Nakon informacija o aktivnostima na izmjenama i dopunama predmetnih zakona otvorena je rasprava, a zatim je usvojen zaključak da se po pitanju predmetnih izmjena i dopuna ostaje kod prethodno donesenih stavova i zaključaka, priopćeno je iz Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a.

Odjel je dao punu potporu članovima radnih povjerenstava i grupa u daljnjem radu, uz obavezu poštivanja i zastupanja donesenih stavova te obavezu dostavljanja svih pisanih materijala i prijedloga izmjena i dopuna predmetnih zakona na raspravu i zauzimanje stavova o istim od Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH.

To će ujedno biti službeni stav predstavnika HNS-a BiH u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, dodaje se.

Kada je u pitanju provedba Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u Republici Hrvatskoj, nakon dobivenih informacija i rasprave pozitivnim je ocijenjeno što je ubrzana obrada podnesenih zahtjeva, ali je ponovno iskazano nezadovoljstvo stupnjem primjene ovog zakona jer je samo 109 pripadnika HVO-a ostvarilo pravo na mirovinu u RH.

Odjel je pozitivnim ocijenio informaciju da su u pripremi izmjene i dopune predmetnog zakona koje bi trebale otkloniti probleme koji su uočeni u njegovoj dosadašnjoj provedbi, a samim time olakšati postupak umirovljenja ranjenih i zatočenih pripadnika HVO-a.

Nakon predstavljene inicijative Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata o potrebi donošenja Zakona o zaštiti žrtava torture u BiH donesen je zaključak kojim Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH daje punu potporu predstavljenoj inicijativi i da se u daljnjim aktivnostima u isti proces aktivno uključe predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto, ministar pravde u Vijeću ministara BiH Josip Grubeša, federalni ministar pravde Mato Jozić i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović.

Na kraju sjednice ravnatelj Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Ivo Šandrk podnio je stupnju provedbe revizije te je uputio pozvao Hrvaticama i Hrvatima grada Mostara da izađu na lokalne izbore 20. prosinca, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel