Svijet     | 17.12.2020. 13:11 |

Patel: EU i Britanija u 'tunelu' su pregovora

FENA Internet

LONDON, 17. decembra (FENA) - Ujedinjeno Kraljevstvo radit će svom snagom na trgovinskom sporazumu nakon Brexita i dvije strane su u pregovorima, ali ukoliko sporazum s Evropskom unijom ne bude moguć, tada će zemlja biti spremna i za takvu opciju, izjavila je u četvrtak ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel.

- Prije svega, premijer i vlada, svi mi smo veom jasni da nećemo napuštati razgovore, nastavit ćemo pregovarati o tom sporazumu o slobodnoj trgovini – izjavila je Patel za LBC radio.         

- Mi smo u tom "tunelu" pregovora, i naši timovi nastavljaju s nevjerovatno napornim radom – izjavila je Patel.

"Tunel" je termin za intenzivnu završnu fazu odlučujućih pregovora koji se obavljaju u tajnosti.

Patel je izjavila da pregovarači "naporno" rade na postizanju sporazuma, ali da je vlada veoma jasna da neće činiti kompromise po pitanju nezavisnosti ili suvereniteta zemlje.

Predsjednica  Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da su se dvije strane približile postizanju sporazuma.

-  Ne mogu vam reći da li će biti sporazuma ili ne. Mogu vam, međutim, reći da smo sada na putu ka sporazumu. To bi mogao biti veoma uzak put, ali on je pred nama – poručila je von der Leyen u obraćanju Evropskom parlamentu.

Britanija je formalno napustila EU 31. januara, ali je od tada u prelaznom periodu tokom koga pravila trgovine, putovanja i poslovanja ostaju nepromijenjena do završnog napuštanja jedinstvenog tržišta i carinske unije bloka 31. decembra, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu