Bosna i Hercegovina     | 17.12.2020. 14:40 |

U Goraždu u toku izgradnja zgrade socijalnog stanovanja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17. decembra (FENA) – U gradu Goražde, u ulici Salih bega Kuljuha, traju radovi na izgradnji zgrade socijalnog stanovanja sa 24 stambene jedinice, namijenjene za socijalno ugrožene i raseljene osobe s područja ove lokalne zajednice.

Objekat se gradi u okviru državnog Projekta CEB II ''Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja''.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović prilikom današnje posjete gradilištu izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova, kojoj na ruku idu vremenski uslovi, a radove izvodi GP "Drina“ Goražde. Kamen temeljac postavljen je krajem septembra ove godine.

- Gradska uprava osigurala je parcelu, potrebnu dokumentaciju i komunalne priključke za izgradnju ove zgrade kojom gasimo kolektivni centar na ovoj lokaciji. Mi smo već jedan dio stanara iselili iz ovih baraka. One porodice koje su mogle ostati ostale su i prilikom predaje ključeva stanova, one će se poslije dislocirati. Radovi napreduju i očekujemo da će do jeseni zgrada biti useljiva, čime će 24 porodice riješiti svoje stambeno pitanje - kazao je Ramović.

Podsjetio je da se u Gradu Goražde po projektu CEB II realizira ukupno sedam podprojekata od kojih je šest novih zgrada.

- Iselili smo i  stanare u kolektivnom centru Balkan 1 i oni čekaju svoju zgradu koju sljedeće sedmice počinjemo graditi u naselju Rasadnik te još jedna na ovom lokalitetu kod gradske pijace. Naredni korak su tri nove zgrade u ul. Čajnička, te još jedna u Rasadniku za korisnike kolektivnog centra Belvedere, a projektom je predviđena i rekonstrukcija Doma za stara i iznemogla lica Goražde - precizirao je Ramović.

Ocijenio je da je riječ o izuzetno značajnom projektu za Grad Goražde.

- Na ovaj način gasimo preostale kolektivne centre, kao što smo i ranije najavili. Mislim da su korisnici zaista dugo čekali na ovo. Drago mi je da je konačno sljedeće godine planirano gašenje svih kolektivnih centara u Goraždu, a do 2022. svih u BiH - istakao je Ramović.

CEB projekt vrijedan je 104 miliona eura i većim dijelom se finansira iz sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope, dok ostatak izdvajaju lokalne zajednice.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu