Bosna i Hercegovina     | 18.12.2020. 12:44 |

DRC i CKFBiH - Osobe u pokretu trebaju solidarnost i humanost svih nas (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine (CKFBiH) i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), povodom Međunarodnog dana migranata, 18. decembra, danas su predstavili trenutne potrebe migranata, izbjeglica i tražilaca azila u BiH, te poručili da  osobe u pokretu trebaju solidarnost i humanost svih nas.

Projekt koordinatorica Danskog vijeća za izbjeglice Naida Softić i koordinator za zdravstveni segment Crvenog križa FBiH Jasmin Nikšić danas su na konferenciji za medije u Sarajevu kazali da je ova godina bila teška za sve humanitarne aktere, a tu su  manjak smještajnih kapaciteta, restriktivna politika BiH koja se posebno odrazila u USK-u , te Covid-19. 

Naglasili su potrebu za što hitnijim proširenjem smještajnih kapaciteta, kako bi se smanjio broj osoba koje borave na otvorenom, a s tim i ublažila humanitarna katastrofa.

Prema zvaničnim podacima, u BiH je trenutno oko 8.000 migranata, od čega je njih 1.500 izvan bilo kakvog oficijelnog smještaja, a njih oko 1.300 boravi u kampu Lipa koji je pred zatvaranjem.

Osobe koje su u stanju potrebe nalaze se u kampovima Blažuj i Ušivak u blizini Sarajeva, te kampovima Miral, Borići i Sedra na području USK-a. Manji broj osobaca u pokretu smješten je u izjbegličkom centru Salakovac na području Hercegovačko-eretvanskog kantona.

Softić je kazala da Dansko vijeće za izbjeglice koordinira i zagovara pružanje  medicinske pomoći za migrante, izbjeglice i tražitelje azila u BiH.

U tom segmentu  blisko sarađuju sa zavodima za javno zdravstvo, ministarstvima zdravstva, brojnim kliničkim centrima, domovima zdravlja te bolnicama, kao i sa Svjetskom  zdravstvenom organizacijom u BiH.

Kazala je da u svakom od postojećih privremenih prihvatnih centara postoji ambulanta, u kojoj rade medicinski timovi iz lokalnih domova zdravlja, a u sklopu koje se vrši upućivanje na specijalističke preglede ili na duže liječenje po potrebi u bolnice ili kliničke centre.

- Prosječno, na mjesečnom nivou, DRC podržava medicinske timove u ambulantama za više od 6.000 medicinskih pregleda, te više od 1.200 direktnih medicinskih intervencija. Doprinosimo provođenju medicinskih pregleda za polazak djece u školu, redovnu imunizaciju, pedijatrijske preglede djece iz kategorije migranata i tražioca azila, kao i svaki vid primarne i sekundarne zdravstvene zaštite za odrasle osobe - kazala je Softić. 

Od početka COVID-19 pandemije  urađen je 58.521 medicinski skrining, 354 osobe u pokretu su testirana na COVID-19 u skladu sa protokolom uspostavljenim za ove svrhe.

U privremenim prihvatnim centrima realizirane su preventivne mjere, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a one podrazumijevaju dijeljenje informacija i materijala za zdravstvenu prosvećenost unutar centra i praćenje poštovanja tih mjera, kako od strane korisnika tako i od samih pružaoca usluga.

Za sve one koji nemaju pristup smještaju, a kojih je prema trenutnim nezvaničnim podacima oko 1.500, DRC u partnerstvu s organizacijama Crvenog križa, na različitim lokacijama osigurava zaštitu u vidu prve pomoći, podjele prehrambenih namirnica, vreća za spavanje, obuće i odjeće, kao i paketa sa sredstvima za održavanje lične higijene.

U skladu sa projektima Crvenog križa Federacije BiH i DRC, kako je kazao Nikšić, kroz donatorska sredstva ECHO-a i švicarske ambasade u BiH formirani su mobilni timovi za pružanje podrške migrantima, izbjeglicama i tražiteljima azila u  Kalesiji, Ključu, Cazinu, Bosanskom Petrovcu, Sarajevu, Mostaru, kao i terenski ljekari i psiholozi.

- Od početka 2020. godine do sada pruženo je 33.136 intervencija prve pomoći, 32.125 usluga psihosocijalne podrške, 1.998 konsultacija i intervencija od strane ljekara, te 1.501 usluga psiholog – naveo je Nikšić.

U tom smislu je  službenik DRC-a za zaštitu prava migranata i izbjeglica Dino Pehlić kazao da je bitan segment rad sa migrantima, podizanje svijesti i edukacija osoba u pokretu.

Pored ovih timova, Crveni križ FBiH uz partnerstvo i koordinaciju sa DCKBiH, IFRC, MKCK išŠvicarskim CK ima formirane timove za humanitarno i zdravstveno zbrinjavanje migranata koji su svakodnevno na terenu.

U ovoj godini podijelili su više od 60.000 paketa hrane i higijene, a aktivni su i  u programima obnavljanja porodičnih veza, prve pomoći, psihosocijalne podrške i sl.

Dansko vijeće za izbjeglice naglasilo je značaj podrške Švicarske agencije za razvoj i saradnju zdravstvenim institucijama širom Bosne i Hercegovine.

Pogledajte https://fena.ba/video/5190

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1hvNEt3slL78A0RlMmRLtNZKbi188XLUr?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu