Svijet     | 18.12.2020. 12:56 |

U bombaškim napadima na Sinaju ubijena trojica pripadnika snaga sigurnosti

FENA Internet

EL-ARISH, 18. decembra (FENA) - Trojica pripadnika egipatskih snaga sigurnosti ubijeni su a deset ostalih je ranjeno u eksploziji dvije bombe podmetnute kraj puta na nemirnom sjeveru Sinajskog poloutoka, saopćili su zvaničnici u petak.

Bombe su eksplodirale u blizini odvojenih kontrolnih punktova u gradu Šejh Zuweid u četvrtak navečer, saopćila su dvojica sigurnosnih zvaničnika i medicinski zvaničnik koji su tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da se obraćaju medijima.

Zvaničnici nisu rekli ko je odgovoran za napad i niko nije odmah preuzeo odgovornost. Egipat se, međutim, bori protiv pobune pod vodstvom islamista na Sinaju koja se intenzivirala otkako je vojska svrgnula islamističkog predsjednika države u 2013. Militanti su izveli brojne napade, koji su uglavnom imali za cilj snage sigurnosti i manjinske hrišćane.

U prvoj eksploziji u četvrtak navečer jedan pripadnik snaga sigurnosti je ubijen i drugi je ranjen, dok su u drugoj ubijena dvojica i trojica su ranjena, saopćili su zvaničnici. Žrtve su prebačene u vojnu bolnicu u El-Arishu.

Također u četvrtak, egipatska vojska izvela je niz napada u istom gradu i ubila je četvoricu militanata, saopćili su zvaničnici. Nejasno je da li su racije izvedene prije ili nakon bombaških napada.

Sukob na Sinaju najvećim djelom se odvija van očiju javnosti, dok je novinarima i vanjskim posmatračima zabranjen ulazak u regiju. Borbe se do sada nisu proširile na južni dio poluotoka, na kome se nalaze popularna turistička mjesta na Crvenom moru.

Vojska je u februaru 2018. pokrenula opsežnu operaciju na Sinaju koja je također obuhvatila dijelove delte Nila i pustinje duž zapadne granice zemlje s Libijom. Otada je tempo islamističkih napada na sjeveru Sinaja usporen, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu