Bosna i Hercegovina     | 21.12.2020. 12:31 |

Goražde - Ozvaničen početak izgradnje 25 stambenih jedinica za korisnike kolektivih centara

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. decembra (FENA) - Početak izgradnje zgrade sa 25 stambenih jedinica za korisnike kolektivnih centara ozvaničen je danas u goraždanskom naselju Rasadnik. Kamen temeljac postavili su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, premijerka Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Objekat će se graditi u okviru državnog projekta CEB II – Zatvaranje kolektivnih i alternativnih centara putem javnih stambenih rješenja.

Zahid Kadrić, koji sa šestočlanom porodicom živi u kolektivnom centru Belvedere, kaže da jedva čeka trenutak kada će useliti u novi dom.  

- Već preko 30 godina živim u kolektivnom centru. Ranije sam bio u Podhranjenu a sada sam u naselju Belvedere. Ovo je neopisiv trenutak. Danas je prvi dan zime ali, ma koliko ona bila hladna, mislim da će mi biti toplije jer se nadam da ću ja kao i moje komšije, useliti uskoro u ovu zgradu. Mnogo mi to znači nakon toliko godina i muka u kolektivnim centrima, ne mogu opisati osjećaje. Živim sa suprugom, sinom, snahom, dvoje unučadi u 30-ak kvadrata, što je užas. Ipak, hvala ljudima što smo i to imali, a posebno ovo što ćemo imati, jedva čekam taj dan i trenutak da se uselimo – kaže Kadrić.

Gradonačelik Goražda Muhamed Ramović naglašava da je ovaj projekat od velikog značaja za Goražde.

- Goražde je imalo sedam kolektivnih centara, sada su nam ostala još četiri i sa ovim zgradama potpuno gasimo kolektivne centre, u ul. Saliha bega Kuljuha gdje se već gradi zgrada, zatim Balkan 1, Belvedere i Splavište. Ovdje su važna još dva projekta, utopljavanje deset zgrada u Titovoj ulici i Balkan 2 gdje nećemo iseljavati građane već će se vršiti adaptacija. Izuzetno sam sretan što će naši građani u narednoj godini dobiti ključeve stanova kojima će zamijeniti nikakve uslove u kojima su boravili do sada – rekao je Ramović.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić podsjetio je da je u okviru projekta CEB II u BPK Goražde predviđena realizacija devet podprojekata. 

- Po jedna projekat je u općinama Pale i Foča u FBiH, dok su ostali u Goraždu. Predviđena je sanacija i izgradnja stambenih objekata i saniranje 30 stanova. Naša ukupna kontribucija za ovaj kanton je negdje oko 10,5 miliona KM, a ostalo je učešće lokalnih vlasti, kroz davanje potrebnih dozvola, lokacija i tako dalje. Raduje me da smo i danas u situaciji da započnemo jedan ovakav projekat koji će doprinijeti kvalitetnijem životu ljudi koji su već dugi niz godina u kolektivnim centrima i neuslovnim objektima – kazao je Ramić.

Istakao je da je na lokaciji Rasadnika predviđena izgardnja još jedne zgrade za korisnike kolektivnih centara.

- Danas na ovoj lokaciji polažemo kamen temeljac za izgradnju jedne stambene zgrade a razlog zašto ovu drugu nismo u prilici započeti jesu enormno visoke cijene koje su nam dali dobavljači, tako da su ti tenderi poništeni i bit će ponovo raspisani i nadam se, vrlo brzo i realizirani. Nadam se da ćemo u projektnom periodu, u naredne dvije godine, uspjeti završiti sve projekte i kolektivne centre na području FBiH zatvoriti - dodao je Ramić.

Resorni ministar izrazio je nadu da će biti prilika i za realizaciju drugih projekata koji se tiču održivosti i zapošljavanja tih osoba.

S obzirom na to da je kraj 2022. godine rok koji je ostavljen za zatvaranje kolektivnih centara, ministar Ramić je izrazio očekivanja da će on biti ispoštovan.

- Realno postoje problemi koji su izazvani pandemijom i drugi, nedostatak radne snage u građevinskom sektoru koji rezultira time da građevinci imaju prilično posla, a onda za ovakve projekte daju prilično visoke cijene koje probijaju predviđene budžete i na taj način usporavaju realizaciju tih projekata. Mi nemamo mogućnosti da na drugi način dođemo do izvođača radova. Nadamo se da će biti razumijevanja struke, jer posla ima dovoljno i mi se nadamo da ćemo biti u prilici realizirati taj projekat u predviđenom roku - rekao je federalni ministar raseljenih lica i izbjeglica.

Projektom CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Realizacijom Projekta CEB II zatvoriti će se svi kolektivni centri u RS i oko 76 posto kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu