Bosna i Hercegovina     | 21.12.2020. 13:13 |

Junuzović Kaljić: Pandemija utjecala na redovnu vakcinaciju djece

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Specijalistica pedijatar i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju prim. dr. Amra Junuzović Kaljić upozorava na mogućnost pojave epidemija zaraznih bolesti ukoliko imunizacijska pokrivenost najmlađe populacije u Kantonu Sarajevo i dalje bude mala te daje korisne savjete roditeljima.

U intervjuu za Zavod za javno zdravstvo FBiH smatra da je pandemija Covid-19, od samog početka utjecala na redovnu vakcinaciju djece širom svijeta, pa tako i na redovni program vakcinisanja u Kantonu Sarajevo.

- Primjena mjera ograničenja širenja zarazne bolesti, s jedne strane, i ogroman pritisak koji obolijevanje od Covid-19 čini na zdravstveni sistem, s druge strane, rezultira da broj nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece raste što povećava rizik od vakcinacijom preventabilnih bolesti. Ujedno, ova pandemija nas uči i upozorava koliko su vakcine važne i kako se bez zaštite vakcinama bolest brzo širi, sa teškim posljedicama - navodi.

Kako je kazala, u svakom kontaktu sa roditeljima savjetuje da pristupe vakcinaciji ili da dopune eventualno nedostajuće vakcine, jer je od velike važnosti za svako dijete da dobije sve vakcine iz Programa imunizacije, što mu pruža kvalitetnu zaštitu od zaraznih bolesti.

- Razumijevajući da roditelji mogu imati različite stavove o obaveznoj imunizaciji, da su ponekad zbunjeni ili su u nedostatku informacija, svi mi, zdravstveni profesionalci smo spremni da u otvorenoj komunikaciji dođemo do zajedničkog cilja - zdravo, zaštićeno dijete. Zdravstvena dobrobit imunizacije je dobro poznata, kroz činjenicu da vakcine na godišnjem nivou spašavaju 2-3 miliona života, drastično smanjujući širenje zaraznih bolesti, invaliditeta i trajnih oštećenja zdravlja, kao i najtežih ishoda bolesti – kazala je.

Na pitanje kako roditelji trebaju da postupaju pri dogovaranju pregleda i vakcinacija djece u zdravstvenim ustanovama tokom pandemije COVID -19 Junuzović-Kaljić kaže da je pojava pandemije COVID-19 izmijenila režim rada u vakcinalnim centrima, na način da se sa roditeljima pretežno telefonski dogovaraju u vezi termina vakcinacije.

- Zakazivanje termina kombinujemo vakcinaciju sa sistematskim pregledima djece. Na vakcinalnim punktovima, obezbijeđen je odgovarajući ulaz i fizička odvojenost zdrave djece, a termini zakazani tako da nema okupljanja roditelja sa djecom u većem broju, da bi se poštovale protuepidemijske mjere - kazala je.

Po njenim riječima, tokom 2020. godine je došlo do velikog pada imunizacijske pokrivenosti najmlađe populacije u Kantonu Sarajevo.

- U ovogodišnjoj ciljnoj grupi za imunizaciju, petovalentna vakcina (protiv difterije, tetanusa, pertussisa, dječije paralize i Haemophilus influenzae tip B) je pala na oko 60 posto, a MRP vakcina (protiv Morbilla, Rubeole i Parotitisa), prva doza, na 29 posto. Takav pad zaštićenosti djece vakcinacijom je svakako ispod poželjnih 95 posto vakcinisanih, zabrinjavajući je i vodi nas u rizik od obolijevanja i epidemija zaraznih bolesti – istaknula je.

Upitana treba li strahovati od pojave epidemija ospica, rubeole, zaušnjaka i ostalih bolesti u bliskoj budućnosti prim. dr. Junuzović-Kaljić kaže da ‘realna mogućnost da ćemo imati epidemije postoji’.

- Kako sam već navela, rizik od zaraznih bolesti se povećava što je imunizacijska pokrivenost manja. Navedeni podaci su upozoravajući što bi svakako trebalo navesti svakog roditelja da promisli koje vakcine njegovo dijete nije primilo te da se javi pedijatrijskim službama i pristupi vakcinaciji. Kao primjer ću navesti, Morbilli (ospice) su jedna od najinfektivnijih zaraznih bolesti te, ako dijete nije zaštićeno, skoro je sigurno da će dobiti morbile ako dođe u kontakt sa virusom - kazala je.

Iz Zavoda za javno zdravatvo FBiH pitali su prim. dr. Junuzović Kaljić i za to kako kao pedijatar, ali i kao predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju, odgovara roditeljima koji polemiziraju kvalitetu, efikasnost i sigurnost vakcina u Federaciji BiH.

- Prije svega, važna je otvorena komunikacija sa roditeljima koji nekad imaju zadršku i propituju se oko svega onog što čini sigurnost vakcina. Važna informacija za roditelje je da se u FBiH primjenjuju vakcine koje su licencirane i odobrene od Evropske Medicinske Agencije (EMA), sa čijim je propisima državna regulatorna agencija u BiH uskladila postupke za registraciju vakcina - kazala je.

Kako podsjeća, svaka serija vakcina prolazi rigorozne kontrole kvaliteta u nezavisnim laboratorijama, a proizvođač garantira da je vakcina usklađena sa propisanim standardom, koji je mnogo viši nego za većinu lijekova.

- Vakcina, kao i svaki drugi lijek, mora da prođe kontrolu i dobije dozvolu koju izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Ovdje ću dodati, da uvijek u razgovoru sa roditeljima istaknem da je vakcinacija utemeljena na naučnim dokazima i istorijskim dokazima koliko nam je kao civilizaciji vakcinacija pomogla u borbi sa zaraznim bolestima i na kraju da sam ja redovno vakcinisala svoju djecu i svojeg unuka - dodala je.

Junuzović Kaljić roditeljima uvijek kaže da zaštita sopstvenog djeteta, kroz vakcinaciju, znači i doprinos zdravlju zajednice.

-Živimo u zajednicama i taj međuodnos individue i zajednice je važan, u kontekstu zdravlja. Ne smijemo nikad zaboraviti da među djecom ima onih koji radi nekih stanja i bolesti, ne mogu dobiti vakcinu. Ali ako su njihovi vršnjaci vakcinisani u visokom procentu (to je onih poželjnih 95 posto), oni će biti junaci, zaštitnici svojih prijatelja – nagasila je specijalistica pedijatar i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju prim. dr. Amra Junuzović Kaljić u razgovoru za Zavod za javno zdravstv o FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu