Ekonomija     | 21.12.2020. 13:19 |

Sud Europske unije potvrdio da je Franck ispravno primjenjivao pravila o oslobađanju PDV-a

FENA Saopćenje

ZAGREB, 21. prosinca (FENA) - Sud EU je presudom dao odgovor na pitanja koja je postavio Upravni sud u Zagrebu u upravnom sporu u kojem Franck traži poništenje poreznog rješenja. Sud Europske unije je prihvatio argumente Francka i mišljenje Europske komisije te je potvrdio da je Franck u odnosu na transakcije s mjenicama ispravno primjenjivao propise kojima je reguliran obračun PDV-a, objavio je portal Bloombergtax.

Spor iz glavnog postupka i pitanja koja je Upravni sud u Zagrebu uputio Sudu EU važni su za dobavljače Konzuma koji su prije postupka izvanredne uprave bili primorani sudjelovati u pribavljanju financijskih sredstava Konzumu, koji nije imao mogućnost samostalnog zaduživanja kod financijskih institucija zbog prekomjerne izloženosti domaćeg financijskog sektora prema Agrokor grupi.

Sud EU je zaključio da su transakcije oslobođene PDV-a, da se mjenice koje su bile predmet transakcija tretiraju kao „drugi prenosivi instrumenti“ u smislu zakona o PDV-u, da nije relevantno za odlučivanje o oslobođenju PDV-a je li Franck bio financijska institucija kao ni činjenica da se novčana sredstva stavljena na raspolaganje nisu vraćala Francku, nego faktoring društvima. Sud EU je također zaključio da se nije radilo o prikrivenom financiranju budući da su sudionici imali za cilj pribavljanje kapitala Konzumu. Sud EU u svojoj je odluci iznio shvaćanja koja su od velike važnosti za bolje razumijevanje poreznog tretmana financijskih transakcija. Zbog toga ovaj prethodni postupak i odluka Suda EU predstavljaju značajan doprinos ispravnijem postupanju nadležnih tijela i sudova u budućim poreznim sporovima u Hrvatskoj. Očekuje se da će ova odluka poslužiti kao primjer i poticaj za buduće zahtjeve prema Sudu EU u poreznim predmetima, što svakako može doprinijeti kvalitetnijoj primjeni europskog prava u poreznim predmetima. Ova odluka dodatno je otvorila vrata za daljnju i potpuniju harmonizaciju sustava PDV-a u Hrvatskoj sa zajedničkim PDV sustavom EU.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu