Bosna i Hercegovina     | 23.12.2020. 13:03 |

MUPBPK: Visoke novčane kazne za upotrebu pirotehnike

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23.decembra (FENA) - Organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) sačinile su plan pojačanih mjera i aktivnosti na suzbijanju prodaje i korištenja pirotehničkih sredstva, što je uobičajena pojava u susret novogodišnjim praznicima.

Iz kantonalnog MUP-a upozoravaju da se upotrebom petardi i drugih pirotehničkih sredstava narušava javni red i mir, uznemiravaju građani te da nisu rijetki slučajevi povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi.

“I ovom prilikom upozoravamo potencijalne prodavce i kupce da ne upotrebljavaju pirotehnička sredstva te da na neki drugi, prikladni način izraze sreću zbog nastupajuće Nove godine” - kazao je šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku MUP-a BPK Mirsad Kamenica.

Podsjetio je da su za prekršioce predviđene visoke novčane kazne.

”U skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnih organa, za fizičke osobe propisana je kazna od 200 do 700 KM, za pravne osobe predviđene su kazne od 1.000 do 6.000 KM, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 200 do 900 KM” - naglasio je Kamenica.

Naveo je da do sada nije zabilježena veća upotreba niti je bilo zapljene pirotehničkih sredstava.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu