Svijet     | 25.12.2020. 13:06 |

Libanski maronitski patrijarh traži od političara da formiraju vladu

FENA Internet

BEJRUT, 25. decembra (FENA) - Vodeći libanski hrišćanski svećenik u petak je zatražio od političara da se riješe vanjskog pritiska i da formiraju vladu koja bi okončala politički ćorsokak i pomogla u rješenju teške finansijske krize.

Podijeljeni političari nisu u stanju da se usaglase oko nove vlade otkako je posljednja podnijela ostavku nakon eksplozije u bejrutskoj luci 4. augusta, ostavljajući Liban nemoćnim dok tone dublje u ekonomsku krizu.

Sunitski politički veteran Saad al-Hariri imenovan je za premijera po četvrti put u oktobru, obećavajući da će formirati vladu eksperata koja bi provela reforme neophodne za deblokiranje strane pomoći, ali je političko natezanje odgodilo proces.

Ukoliko su razlozi za neformiranje vlade unutrašnji, "tada je problem veliki" jer to pokazuje manjak odgovornosti, ali ako su vanjski, "problem je veći" jer to izlaže savezništva izvan Libana, izjavio je maronitski patrijarh Bechara Boutros Al-Rai na božićnoj misi, prenosi Reuters.

Njegovi ponovljeni pozivi da Liban bude lišen regionalnih uticaja u širokoj javnosti smatraju se aluzijom na libanski šiitski pokret Hezbollah koga podržava Iran.

- Koja savjest dopušta da Liban bude povezan s borbom s kojom nema nikakvih veza? - upitao je.

Mandatar za premijera Hariri i predsjednik države Michel Aoun javno su iskazali razlike oko formiranja vlade u svojim izjavama 14. decembra.

Na osnovu sektaškog sistema diobe vlasti, libanski predsjednik mora biti maronitski hrišćanin a premijer sunitski musliman. Aoun je saveznik Hezbollaha, koga Sjedinjene Države nazivaju terorističkom grupom Sjedinjene Države.

Finansijska kriza buknula je u prošloj godini nakon višegodišnje korupcije i loše vladavine, izazivajući pad vrijednosti nacionalne valute za 80 posto, onemogućujući štediše da dođu do svojih uloga i podižući siromaštvo na neslućene visine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu