Svijet     | 27.12.2020. 13:56 |

Počela vakcinacija protiv COVID-19 u Austriji i Italiji

FENA Internet

BEČ, 27. decembra (FENA) - Kao i u brojnim drugim evropskim zemljama i u Austriji i Italiji danas je počela vakcinacija protiv koronavirusa. .

Prve vakcine u Austriji je primilo pet osoba na Medicinskom fakultetu u Beču. Potom će širom zemlje još 10.000 osoba primiti vakcine kompanija Pfizer/BioNTech koje su u subotu stigle u Austriju.

Kancelar Sebastian Kurz i ministar zdravlja Rudolf Anschober obratili su se na konferenciji za novinare nakon razgovora s pet osoba koje su primile vakcinu, javlja Anadolija.

Podsjetivši da se svijet već godinu dana bori s pandemijom COVID-19, Kurz je kazao da je 27. decembar historijski dan. Istakao je da je vakcina ključna prekretnica u borbi protiv koronavirusa.

- Ovo je početak pobjede protiv pandemije - poručio je austrijski kancelar.

Napomenuo je da će se program vakcinacije provoditi u tri faze, dodajući da će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici i ljudi u rizičnim grupama, a potom ostali građani.

Italija je još jedna od evropskih zemalja u kojima je danas počela vakcinacija protiv COVID-19.

Prve vakcine Pfizer/BioNTech, koje su u subotu stigle u Italiju, primili su zdravstveni radnici u bolnici "Lazzaro Spallanzani" u Rimu.

Vakcinu su primili profesorica Maria Rosaria Capobianchi, medicinska sestra Claudia Alivernini, ljekari Alessandra D’Abramo i Alessandra Vergori te medicinski radnik Omar Altobelli.

Italija je naručila ukupno 202,5 ​​miliona doza vakcina od različitih kompanija, a u prvoj isporuci je dobila 9.750 doza.

U okviru programa vakcinacije u Italiji, u prvoj fazi vakcine će primiti zdravstveni radnici, zatim starije osobe, a onda i mlađi građani.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu