Bosna i Hercegovina     | 28.12.2020. 14:15 |

Poslanici PSBiH traže ocjenu ustavnosti odluke o dodjeli koncesija na Drini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. decembra (FENA) - Dvadeset  četiri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijeli su danas zahtjev Ustavnom sudu BiH za rješavanja spora s bh. entitetom Republika Srpska koji je prouzrokovan donošenjem odluka o utvrđivanju uvjeta za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenja hidroelektrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini u općini Foča.

Donošenje tih odluka, rješenja o dodjeli koncesije i zaključenje Ugovora o koncesiji predstavljaju aktivnosti protivne Ustavu Bosne i Hercegovine, upozorili su poslanici.

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti entiteta Republika Srpska takvim aktivnostima povrijedile Ustav BiH i pravo BiH da raspolaže državnom imovinom.

Tim aktivnostima prekršene su i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da riječna voda i riječna korita predstavljaju "javno dobro" koje čini dio državne imovine (imovina države BiH).

Ustavni sud je u ranijim odlukama utvrdio da državna imovina ima poseban status, te da predstavlja odraz državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Pravo raspolaganja državnom imovinom, pa i u spornim vodnim potencijalima rijeke Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH te je svako drugo postupanje u suprotnosti sa Ustavom BiH i treba se staviti van snage.

Stoga, poslanici traže da Ustavni sud BiH usvoji njihov zahtjev, utvrdi da usvojeni akti entiteta Republika Srpska nisu u saglasnosti sa Ustavom BiH i da prestaju sa važenjem nakon objave odluke Ustavnog suda BiH u Službenom glasniku BiH.

Radi sprečavanja štetnih posljedica koje bi pobijane odluke, rješenja i ugovora mogle proizvesti, poslanici su predložili da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru kojom se obustavlja primjena tih dokumenata, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH..

Zahtjev su potpisali poslanici SDA (Adil Osmanović, Alma Čolo, Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra i Edin Mušić), poslanici SDP-a (Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez i Nada Mladina), poslanici Naše stranke (Damir Arnaut, Predrag Kojović i Mirjana Marinković-Lepić), poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija, poslanici Demokratske fronte (Zlatan Begić, Enver Bjedić, Vlatko Glavaš i Dženan Đonlagić), poslanica SBB-a Edita Đapo, poslanik A-SDA Jasmin Emrć i poslanik PDA Mirsad Kukić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu