Bosna i Hercegovina     | 29.12.2020. 09:59 |

VSTVBiH primio k'znanju Informaciju o Petom sastanku Pododbora za pravdu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) - Primanjem k'znanju Informacije u vezi sa pripremom i održavanjem Petog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji je putem video-konferencije  održan 17. i 18. decembra, danas je počela vanredna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH).

Kako su članovi Vijeća u vezi s tim informirani, Evropska komisija je izrazila žaljenje zbog ograničenog ukupnog napretka u provedbi ključnih prioriteta iz Mišljenja, i zaključaka Izvještaja eksperata o pitanjima vladavine prava (Priebeov izvještaj), kao i preporuka sa 4. sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, te podstakla na odlučnije korake.

Evropska komisija je naglasila i da je potrebno urgentno pristupiti reformama kako bi se povratilo povjerenje građana u pravosudni sistem, odnosno dodatno jačati integritet pravosuđa.

U tom je kontekstu zatraženo prioritetno uspostavljanje sistema provjere prijavljene imovine sudaca i tužitelja, u skladu sa preporukama Evropske komisije i mišljenjem Venecijanske komisije.

Kako je rečeno, Evropska komisija je izrazila spremnost da podrži realizaciju tog sistema, uključujući i njegovo pomno praćenje od eksperata EU.

Evropska komisija je, također, naglasila potrebu hitnog unapređenja rada pravosuđa kroz novo zakonodavstva o VSTV i sudovima BiH.

Istovremeno, pozdravila je usvajanje Revidirane nacionalne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, napominjući da je njena djelotvorna primjena prioritetna.

Nakon predočavanja Informacije o Petom sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost, članovi VSTV-a su izglasali zaključak kojim je primaju k'znanju.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu