Svijet     | 30.12.2020. 16:42 |

Prvi kontigent kineskih vakcina stigao u Tursku

FENA Internet

ANKARA, 30. decembra (FENA) - Prvi kontigent vakcina koje je razvila kineska biofarmaceutska kompanija Sinovac stigao je u Tursku, nakon dvosedmične odgode.

Avion koji je prevozio tri miliona doza vakcine CoronaVac sletio je u prijestolnicu Ankaru u srijedu ujutro, ali su turski zvaničnici saopćili da su problemi koji se tiču izdavanja dozvola, nakon slučaja zaraze s COVID.-19 u pekinškoj carini i visokog stepena pripravnosti u kineskoj prijestolnici, izazvali odgodu.

Turska je potpisala ugovor o kupovini 50 miliona doza vakcine, za koju ta zemlja tvrdi da ima stopu efikasnosti od 91,25 posto na osnovu ranih rezultata prvih testnih faza provedenih u Turskoj.

Vakcinu će sada procijeniti dvije agencije za javno zdravstvo prije nego što vlada da zvanično odobrenje za vakcinaciju, koja bi započela cijepljenjem zdravstvenih radnika.

Turska je također sklopila ugovor s Pfizer BioNTech, koji će pružiti 4,5 miliona doza svoje vakcine do kraja marta i s opcijom da kupi još 30 milion doza tokom godine, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu