Bosna i Hercegovina     | 31.12.2020. 14:50 |

Novogodišnja čestitka potpredsjednika RS Ramiza Salkića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. decembra (FENA) - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić uputio je danas novogodišnju čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu. 

- Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu, iza nas je jedna od najtežih godina nakon agresije na našu domovinu, koja je donijela nove izazove i iskušenja za sve građane. Jedno od najvećih iskušenja u protekloj godini jeste svakako pandemija Covid-19  koja nas je poremetila u obavljanju većine naših aktivnosti. U 2020. godini smo obilježili 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. Pandemija je nažalost utjecala na obilježavanje godišnjice pa smo je obilježili uz brojne restriktivne mjere. Uprkos tome, ovogodišnje obilježavanje je proteklo besprijekorno i dostojanstveno. Nastavljanje obilježavanja godišnjica genocida, ali i nastavak izgradnje i opremanja Memorijalnog centra u Potočarima, obaveza je svih nas - poručio je Salkić.

Naglasio je da su "povratnici na svoja ognjišta u entitet RS suočeni  sa brojnim problemima".

- Pored stalne diskriminacije u obrazovanju i drugim sferama života najveći problem je nemogućnost zapošljavanja. Ova kategorija stanovništva, koja je jedna od najranjivijih u našoj domovini, najviše je pogođena problemom iseljavanja. Zbog svega toga, smatram da jedan od najvećih prioriteta u narednoj godini mora biti zapošljavanje povratnika u ovom entitetu. Da bi to ostvarili u ovaj proces moraju biti uključeni svi nivoi vlasti kao i privrednici. Uz zapošljavanje, potrebno je poseban akcenat staviti na realizaciju projekata u oblasti kulture, obrazovanja i sporta. Mi smo u protekloj godini održali konferenciju o bosanskom jeziku, kao i likovnu izložbu upravo kako bi naglasili važnost održavanja ovakvih sadržaja. Sa takvim i sličnim aktivnostima ćemo nastaviti i u narednoj godini - istakao je Salkić.

Po njegovim riječima, godina koja je pred nama biće prepuna izazova sa kojima smo se već susretali, ali i novih na koje moramo znati odgovoriti.

- Samo zajedno i ujedinjeni možemo unaprijediti izgradnju naše domovine u kojoj će svi građani imati jednaka prava i jednake mogućnosti, bez obzira gdje žive i kako se Bogu mole. U skladu sa tim, u novoj godina trebaju se pokrenuti nove inicijative sa ciljem eliminacije diskriminacije naših građana, eliminacije negiranja genocida, sa ciljem uspostavljanja društva jednakih prava i jednakih mogućnosti. Poštovane građanke i građani, uz iskrene želje da naredna godina svima donese više radosti i dobrog zdravlja, a našoj domovini prosperitet i napredak, želim svima vama sretnu nastupajuću 2021. godinu - stoji u Salkićevoj čestitki, saopćeno je iz njegovog kabineta. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu