Stranačke aktivnosti     | 05.01.2021. 09:43 |

Saopćenje za javnost SDA USK

FENA Saopćenje

Prije dvije sedmice smo upozorili na bezobrazan odnos vlasti prema subjektima male privrede i obrtima, koji su potrošili i novca i vremena kako bi se prijavili na javni poziv za finansijsku podršku koju je pred izbore najavila Vlada Kantona. Umjesto podrške, dobili su poništen javni poziv bez ikakvog obrazloženja.

Ako u nečemu ova Vlada uspijeva održati kontinuitet to je poništavanje javnih poziva za podršku našim građanima. Tako je jučer objavljena vijest da je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović poništio javni poziv za subvencioniranje razvojnih biznis planova za poticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja-Start up za mlade i nezaposlene sa područja USK. 

U obrazloženju se navodi kako su razlog poništenja nepredviđene okolnosti koje su nastupile, a koje su bile izvan kontrole Ministarstva. Suštinski razlog kojeg ministar Kulenović ističe je preseljavanje Ministarstva iz jedne zgrade u drugu i kao rezultat toga nepostojanje uvjeta za rad Komisije. 

Nameće se zaključak da resornog ministra niko nije konsultovao na temu preseljavanja Ministarstva u drugu zgradu, ali i da se ni on, iako svjestan mogućih neželjenih posljedica, tome nije protivio. Efekte preseljavanja će pored aplikanata na poništeni javni poziv osjetiti i naši poljoprivredni proizvođači, čiji su zahtjevi za novčane podrške obrađeni sa ozbiljnim zakašnjenjem. 

Iako su pri usvajanju prijedloga budžeta za 2020. godinu najavljene milionske pomoći privredi i poljoprivredi kako bi se savladale posljedice pandemije, danas je potpuno jasno da se radilo o predizbornim obećanjima i da su oni koji su očekivali pomoć, od ove Vlade imali više štete nego koristi. 

Vlada Unsko-sanskog kantona definitivno je ovakvim odnosom do krajnjih mjera narušila vlastiti kredibilitet, ali i autoritet ministara Kadirića i Kulenovića. 

Premijeru, da li su vam važniji mladi poljoprivrednici ili vlasnici objekata u koje preseljavate kantonalne institucije? 

Klub poslanika SDA u Skupštini USK

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu