Svijet     | 13.01.2021. 13:35 |

Navalni najavio da se vraća u Rusiju 17. januara

FENA Internet

MOSKVA, 13. januara (FENA) – Kritičar Kremlja Aleksej Navalni izjavio je u srijedu da će se vratiti iz Njemačke u Rusiju, u nedjelju, 17. januara, odbacujući eventualne zakonske rizike da bi mogao biti uhapšen.

Navalni, jedan od vodećih kritičara predsjednika Vladimira Putina, prebačen je avionom u Njemačku u augustu prošle godine nakon što se onesvijestio u avionu. Njemačka i druge zapadne zemlje tvrde  da se radilo o pokušaju njegovog ubistva nervnim agensom novičok.

Ruske vlasti negiraju svaku umiješanost u taj incident.

-  Nikada se nije postavljalo pitanje da li ću se vratiti ili ne. Jednostavno zato što nikada nisam otišao, završio sam u jedinici intenzivne njege u Njemačkoj iz jednog razloga: oni su me pokušali ubiti – piše Navalni na Instagramu.        

- Putinove sluge djeluju izmišljajući nove krivične postupke protiv mene. Ne zanima me, međutim, šta će oni učiniti sa mnom. Rusija je moja zemlja, Moskva je moj grad, i nedostaju mi – piše on.

Navalni tvrdi da se njegovo zdravstveno stanje u potpunosti poboljšalo.

Njegova objava uslijedila je dan nakon što su sudski dokumenti pokazali da su ruske vlasti tražile od suda da ga osudi na zatvorsku kaznu jer je prekršio odredbe uslovne kazne za koju on tvrdi da je izrečena na osnovu politički motivirane presude.

Ruska Savezna zatvorska služba (FSIN) prošlog je mjeseca naredila Navalnom da se odmah vrati u zemlju i prijavi se njenom moskovskom uredu ili će biti uhapšen ukoliko se ne prijavi na vrijeme.

On i njegovi saveznici optužuju ruske vlasti da ga  pokušavaju zastrašiti od povratka u zemlju uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani u septembru.

Ruske vlasti tvrde kako nema nikakvih dokaza da je on otrovan i negirale su da su mu pokušale naškoditi. Kremlj je saopćio da Navalni ima pravo da se vrati u Rusiju kao i i svaki ruski građanin, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu