Bosna i Hercegovina     | 15.01.2021. 16:15 |

NATO pozdravio prelazak dva britanska oficira u misiju u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad danas je bio domaćin ceremonije kojom je obilježen povratak Velike Britanije u misiju NATO-a u Bosni i Hercegovini.

Prošli mjesec Velika Britanija je završila svoju 15-godišnju misiju u Operaciji Althea, što je bila posljednja faza 28 godina dugog vojnog prisustva te zemlje u međunarodnim misijama u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima brigadnog general Folkestada, prelazak dva britanska štabna oficira iz EUFOR-a u NATO u ponoć 31. decembra je osigurao da "zvanično prisustvo Velike Britanije ovdje nije prekinuto niti sekundu".

- Zbog toga sam sretan što imamo priliku prepoznati i zahvaliti Velikoj Britaniji na njihovom doprinosu, te žrtvi njenih vojnih lica, u osiguranju mira, sigurnosti i prosperiteta za BiH - rekao je Folkestad.

Tokom ceremonije, britanski ambasador u BiH Matthew Field naglasio je kako taj prelazak odražava jak interes njegove zemlje za nastavkom napretka koji su Oružane snage BiH već napravile, kao rijetka uspješna priča o integraciji i jedinstvu.

- Ova dva štabna oficira NATO-a su materijalizacija ovog angažmana i ja sam uvjeren da će oni doprinijeti jačanju našeg kolektivnog zalaganja u misiji NATO-a ovdje - dodao je Field, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu